“Šorom -sredom-dvared” , a možda bude još jedared, tvrdi Bora Otić

Dolazak poznatog voditelja i autora vrlo omiljene emisije „Petkazanje“u Kikindu organizovan je u Kulturnom centru. Dvorište je za tu priliku poprimilo izgled etno bazara koji bi mogao da proprati sve opise iz najnovije knjige, koja je bila i razlog dolaska Bore Otića.

Druga knjiga dosta intrigantnog naslova „Šorom-sredom-dvared“izazvala je dosta nagađanja i opravdanih konstrukcija, kada je analiza povoda baš takvog naslova u pitanju, na čega je autor već imao spremljen odgovor:

-Biće i trired! To je neka moja želja da bude trilogija, pa kad je trilogija prva se zove “Šorom sredom”, drugu smo krstili da se zove “Šorom sredom, dvared”, a pošto baštinimo taj naš stari  jezik, neki ga zovu arhaični, ja ne volim tako da kažem. Ja kažem “stari jezik naš”. Onda u tom jeziku postoji jedan niz brojeva, koji kaže..jedared, dvared, trired i onda za broj četiri ne postoji. E zato će moja treća knjiga da ima naslov “Šorom, sredom, trired”. Za četvrtu ću pribeći lukavstvu pa ću je nasloviti “Šorom sredom, trired i još jedared”.

Kako autor objašnjava, ljudska narav i ljudi uopšte večita su inspiracija, koju opisuje u svojoj prvoj knjizi, dok je druga, prema njegovoj tvrdnji izmaštana:

-Volim ljude i u ovom kraju i u svim drugim krajevima. U prvoj knjizi sam opisivao ljude koje sam sretao snimajući emisiju “Petkazanje”. Druga nije takva. U njoj su priče koje sam izmaštao. Ima svega jedan ili dva lika iz emisije.  Znate zašto? Kad sam izdao prvu knjigu, onda je bilo komentara “dobra je, ali smo mi to sve čuli i videli. Bilo bi dobro, bio bi jako dobar pisac da napišeš knjigu sa  pričama koje mi ne znamo”. Ja sednem i napišem baš takvu knjigu. Često  na promocijama kažem da mi se više ne javljaju ti moji drugari, ali..hahaha, čuvam knjigu za njih.

Veče prepuno smeha i priče upotpunjeno mirisom krofni, štrudli, gibančica vrednih članica udruženja žena i po kojom šalom, obeležilo je još jedno lepo druženje Kikinđana sa Borom Otićem u organizaciji kikindskog Kulturnog centra, a kako je obećao, doći će bar još trired.