Solarni paneli SC “Jezero” štede struju i gas

Kikinda je, prema procenama stručnjaka, grad sa najviše sunčanih dana u Srbiji jer na godišnjem nivou ima 2.279 sunčanih sati. Zato su i preporuke da se na ustanovama koje imaju veliki broj korisnika ugrađuju solarni kolektori. Solarni paneli koji su postavljeni u Sportskom centru “Jezero” koriste se za grejanje sanitarne i vode u zatvorenim bazenima.

-Korišćenjem alternativnog izvora energije troškovi su umanjeni. Solarne panele najviše koristimo tokom proleća i leta. Tokom jeseni i zime za zagrevanje vode korstimo postojeći sistem odnosno bojler koji je smešten u podstanici objekta – istakao je Slobodan Marinkov, direktor SC “Jezero”.

Voda u bazenima greje se preko gasnih kotlova, dok se za sanitanu vodu koriste električni bojleri. Na krovu SC “Jezero” postavljeno je 80 kolektora.

2018-05-25-16h21m46s186.png”>

-Postavljanje solarnih kolektora teklo je u dve faze. Prva je završena 2011. godine i tada je postavljeno 40 kolektora za šta je utrošeno 3,7 miliona dinara. Kolektori su pušteni u funkciju u januaru 2012. godine i tada je predviđeno da je period isplativosti devet godina. Još 40 kolektora postavljeno je 2015. godine za šta je obezbeđeno 4,2 miliona dinara, a iste godine u decembru i oni su pušteni u rad. Predviđena isplativost je pet godina -rekao je Marinkov.

Kako ističe naš sagovornik prema projektu je predviđeno da se uštedi do 50 procenata električne energije potrebne za zagrevanje sanitarne vode, dok je ušteda za zagrevanje vode u zatvorenim bazenima do 30 odsto, a za ovu namenu koriste se gasni kotlovi. Sportski centar “Jezero” ima gotov projekat kojim je predviđeno postavljanje još 160 solarnih panela. Vrednost ove investicije je oko 17 miliona dinara.