Slovenac, Matijaz Belsak najjači na takmičenju “Strongman 2018.” u Novim Kozarcima

„Strongman“ ili u prevodu teškoatletski sport organizovan u šestoboju privukao je proteklog vikenda u Nove Kozarce više od hiljadu ipo posmatrača. Ovoga puta su svoju snagu, tehnuku i taktiku pokazali takmičari iz Slovenije, Poljske, Slovačke, Crne Gore, Austrije, Mađarske i prvi put na ovakvom kupu, takmičar iz Indije.

Predstavnik Srbije, Kikinde i Novih Kozaraca, Dragan Bogojević je odustao od takmičenja zbog povrede. Takmičenju u Vojvodini prisustvovo i otvorio  ga Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, koji je prvi put imao mogućnost da uživo prati nadmetanje snagatora. On je ovom prilikom obećao pomoć pokrajine narednih godina, u ovom takmičenju:

-Prvi put uživo gledam ovo takmičenje, ali često pratim. Ovo je meni izuzetno takmičenje sa sportistima koji pomeraju granice ljudske izdržljivosti. Stvarno, u povom predivnom ambijento sa preko hiljade ljudi, oni su primer korektnog odnosa između njih i vidi se da postoji dobar prijateljski odnos. Prošle godine je pokrajinksi Sekretarijat za sport i omladinu podržao sve manifestacije u ovom mestu,  a treba se zahvaliti i gradu Kikindi koja godinama podržava ovakvo takmičenje, na kom se, evo videli smo, pojavljuje i svetski prvak iz Slovenije. Mislim da ovakva lepa manifestacija treba da se podrži. Sve čestitke organizatoru.

Grad Kikinda zajedno sa MZ Novi Kozarci godinama, naveo je i član Gradskog veća, Miodrag  Bulajić,  podržava manifestaciju i zalaganje porodice Bogojević, koji su „Strongman“ doveli u Nove Kozarce:

– Ovo je specifično i jedinstveno takmičenje, koje se 16 godina organizuje u kontinuitetu, baš ovde, u Novim Kozarcima. Sigurno  da posećenost ovako poznatih takmičara doprinose posećenosti same manifestacije. Pojedine discipline, u pojedinim  segmentima, sasvim sigurno ostavljaju publiku bez daha. To je upravo i draž ovog takmičenja, koje godinama podržava i lokalna samouprava. Jedna je od specifičnih i jedinstvenih manifestacija, kada je sport u pitanju.

Iako tek 25 godina, svetski prvak kada je podizanje ogromnog tereta u pitanju, koji često udvostručuje težinu samog takmičenja, Matijaž Belšak ovoga puta je osvojio zlato.

Inače, Belšak je 2014. godine sa nepunih 19 bio drugi u Novim Kozarcima sa 36 boda, iza Austrijanca Geralda Gšila. Namera mu je bila da osvoji titulu prvaka i u Novim Kozatcima, što mu je i uspelo. Kako kaže ovaj podosta ozbiljan momak, koji povremeno pomaže u kuhinji restorana svojih roditelja u Sloveniji, do ovakvih titula se stiže jakom disciplinom:

Ne ide to brzo. Moraš da se posvetiš potpuno. Treninzi, masaže, posebna ishrana. Ja dobrih osam godina se pripremam, radim na sebi kako bih bio to što sam sada. Svi su se takmičari trudili, nisu odustajali, svi smo se borili, trudili se, dali sve od sebe da pokažeš sebi i drugima koliko možeš. Ja sam se takmičio na oko 70 takmičenja. Ali ovde, za Kikindu ovo je super takmičenje, dobre discipline.  Vaši ljudi su se puno trudili, dobra je organizacija. Hvala.

 

Takmičenje, koje su osmislili i organizovali 16. put braća Bogojević, održano je na poligonu FK” Sloboda” u šest atraktivnih disciplina: vučenje kamiona od 12 t, nošenje 2 kofera od po 145 kg, držanje tereta od 25 kg ispred tela, nošenje dva zamrzivača, ukupne težine 350 kilograma, brzina nošenje 4 džaka od po 100 kilograma u kolicima. U šestoj disciplini, takozvanoj Konanov točak četiri prelepe Novokozrčanke su poslužile kao teret, a takmičari su pokazali zavidnu snagu i izdržljivost. Ono što predstavlja vrlo lepu sliku sa Novokozaračke manifestacije „Strongman 2018“ je to što su se takmičari i međusobno bodrili bez obzira što se nadmeću, čime su pokazali snažan sportski duh.