„Slikari u našoj ulici“ deseti put u Novim Kozarcima

Dvorište kuće porodice Novaković u Ulici Slavka Rodića i ove godine ugostilo je umetnike svih generacija i iz svih krajeva Srbije. Oni su se okupili u Novim Kozarcima kako bi prisustvovali jubilarnoj koloniji „Slikari u našoj ulici“.

Organizator ovog susreta i domaćin je Rade Novaković, profesor fizičkog vaspitanja u penziji i veliki zaljubljenik u slikarstvo, koji više od jedne dekade u svojoj porodičnoj kući okuplja stvaraoce:

Izdržali mi 10 godina! Braco Azarić, moja porodica i ja uspeli smo da u vremenu koje je takvo kakvo je da se održimo i svake godine proširujemo. Ove godine šestoro dece učestvuje na koloniji, oni su naša budućnost. Inače, deca koja su bila na prvoj koloniji danas su vajari i slikari. To je za mene kao profesora najveće zadovoljstvo.

Jubilarna kolonija sublimirala je sve najbolje iz prethodne dekade stvaralaštva. Nandor Mičik od početka je deo ovih susreta i uvek im se raduje:

-Volim da učestvujem na kolonijama. U ovo selo dolazim oko 40 godina. Navikao sam na ovo selo i poznajem ljude, pa se uvek osećam prijatno.

Lepota stvaranja na ovoj koloniji ogleda se u posebnom ambijentu i samoj atmosferi. Važno je istaći i da je odabir slikara uvek na zavidnom novou, tako da kvaliteta nikada ne manjka:

-Organizator pušta na volju slikarima da rade koliko žele i uvek su zadovoljni. To mnogo znači nekome ko radi i slika, jer treba da je opuštena atmosfera. Lepo je i u ovom ambijentu, jer smo mi svi ovde kao porodica, objašnjava Milena Radanov.

Koloniju je svečano otvorio Živojin Velimirović iz Beograda, koji je na svojoj violini odsvirao nekoliko kompozicija, a za prvu je odabrao „Slatke snove“ Petra Iljiča Čajkovskog. Velimirović je ujedno i učesnik kolonije, a do sveta slikarstva dovele su ga životne okolnosti, a najviše ljubav prema stvaralaštvu:

-Inače sam bio profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, predavao sam kamernu muziku. Slikarstvom se bavim iz ljubavi od 1979. godine. Upoznao sam se i spijateljio sa mnogim slikarima. Nikada nisam imao čas slikanja, već sam ih samo imitirao i na osnovu toga sam kao slikar predstavio sebe.

Kao što smo čuli, uz Rada Novakovića, glavni domaćin ove kolonije je i Braco Azarić. On je nedavno proslavio tri decenije svoga rada, susreti u Novim Kozarcima svoju prvu dekadu, tako da je ova godina za njega jubilarna iz više razloga:

-Daj Bože da ovo traje još trideset godina, da to pređe u još veću tradiciju i da to nastave mladi. Lepo je da se to dešava u selu, naročito ovde u Kozarcima, gde imamo legat Zdravka Mandića.

Već nekoliko godina deo zvaničnog otvaranja je i poseta Galeriji „Zdravko Mandić“. U njoj su izloženi radovi nastali na prošlogodišnjoj koloniji. Ovaj legat je sve bogatiji, na radost domaćina i gostiju.