Slavski kolač

Slavski kolač

Kako napraviti pravi slavski kolač i da li je osim volje, talenta, iskustva ipak najbitnije vreme koje se utroši za njegovu pripremu, saznali smo od Aktiva žena “Sloga” kikindske Treće mesne zajednice.

Predsednica “Sloge” Olga Golušin  sa članicama udruženja učestvovaće  na ovogodišnjem takmičenju u pravljenju slavskog kolača u okviru obeležavanja slave grada.

Mešenje slavskog kolača predstavlja pravi doživljaj za sve ukućane, a pogotovo mu se raduju najmlađi. Ipak, da bi se moglo podičiti izgledom kolača ali i ukusom potrebno su znanje i iskustvo.

Ova vrsta kolača sve one koji ga probaju pretvara u kritičare, pa smo skloni da prokomentarišemo strukturu, izgled, ukus a da ga gotovo nikada nismo ni pravili. Udruženje žena “Sloga” godinama učestvuje na raznim takmičenjima, kao što je izbor za  najlepši slavski kolač. Njihova predsednica Olga Golušin kaže da nije ni ona u početku bila baš naročito vična u tom poslu:

-Iskreno da kažem, prvi kolač mi nije uspeo. Treba tu praksa. Treba znati kako testo pripremiti, koliko mu treba da kisne da li je temperatura rerne dobra, koliko vremenski treba čekati da se peče. Pošto sam se uverzirala, ja pravim kolač gde god idemo u posetu.

Pravi recept za pravljenje kolača i ne postoji. Svi koji ga prave primene nešto od svoje tehnike, nešto čuju od komšinice, a prisete se i davnih recepata iz starih kuvara. Sve ostalo je stvar rutine i umešnosti.

Na samom kraju cela obrada je ručna, bitno je da se testo što bolje umesi, tvrdi Golušin.

 

Slavski kolač se ukrašava ukrasima od testa koji su simboli želja za blagostanje porodice.

Različiti kreativni ukrasi nisu nastali bez simbolike već svaki ukras ima neko svoje značenje, na primer: krst i slavski pečat – vera, klas žita, grožđe i bure – rodna godina, cvetovi – lepota, ptice -mir.