Skuplje svinjsko meso i suhomesnati proizvodi

Skuplje svinjsko meso i suhomesnati proizvodi

Svinjsko meso je u proteklih mesec dana poskupelo i do 200 dinara po kilogramu. Do sredine jula, najbolje svinjsko meso koštalo je 350 dinara po kilogramu, a bilo je i jeftinijih prerađevina. Cena svinjskog buta prvo je poskupela za 100 dinara i iznosila 450 dinara, da bi do kraja jula dostigla čak 550 dinara po kilogramu. O razlozima koji su doveli do ovog rapidnog skoka cena nema jedinstvenog mišljenja. Kao glavni uzrok ovom rastu navodi se smanjeni broj tovljenika na tržištu. Oprečno ovom mišljenju, pojedini stručnjaci smatraju da razlog ovome može biti i velika ponuda svinja na tržištu, koja uveliko nadmašuje potrošnju. Vrtoglavi rast otkupne cene, takođe, može biti razlog zbog kojeg je došlo do rasta cene svinjskog mesta u maloprodajama. Postoje i oni koji tvrde da je prekomerni uvoz doprineo sadašnjoj situaciji, ali i da je uzrok sezonski faktor odnosno to što je potrošeno meso od prethodnog tova i ulazi se u novi ciklus.
Televizija Rubin proveravala je kako se kreću cene u kikindskim mesarama, gde su nam potvrdili da je do poskupljenja došlo i to dva puta u protekle dve nedelje. Cena svinjskog buta sredinom jula iznosila je u proseku 370 dinara, da bi nakon prvog poskupljenja njegova cena dostigla 449, a zatim i 549 dinara po kilogramu. Povećala se i cena svinjske plećke i sada ona u proseku iznosi 510 dinara po kilogramu. Svinjski kare je u kikindskim mesarama pre poskupljenja koštao 399 dinara, a njegova cena sada iznosi u proseku oko 485 dinara po kilogramu.
Iako je poskupljenje suhomesnatih proizvoda bilo tek u najavi, u kikindskim mesarama saznajemo da je i do njega došlo, tako da je kilogram slanine, koji je iznosio 399 dinara, danas prodavan po ceni od 429 dinara. Takođe, kobasice, koje su do nedavno koštale 199 dinara, danas imaju novu cenu i koštaju 249 dinara po kilogramu. Svi ostali suhomesnati proizvodi poskupeli su u proteklom periodu za 50 dinara po kilogramu.