Školski pribor i odeća za socijano ugroženu decu

Socijalno ugroženi mališani iz romskih porodica dobili su školski pribor i zimsku odeću. Kako je za TV Rubin istakao Miroslav Meržan, predsednik udruženja “Roma Rota”, već dve godine sarađuju sa ekumenskom humanitarnom organizacijom “EHO”:
-Tokom 2017. godine pratimo 50 porodica koje su vraćene readmisijom. Pred Novu godinu za oko 200 socijalno ugrožene dece obezbeđen je i podeljen školski pribor. Posle praznika istu donaciju dobiće oko 150 mališana u Bašaidu i Mokrinu. Osim toga izrađeno i 150 ličnih dokumenata ličnih karti, zdravstvenih knjižica. Već od januara sve osobe koja nemaju dokumenta mogu da nam se obrate.


Donaciju su obezbedili partneri iz Norveške, tako da je osim pribora, socijalno ugroženoj deci podeljeno i 120 paketa sa zimskom garderobom, kao i 50 paketića za predškolce. Saradnja sa organizacijom “EHO” u koju je uključena i lokalna samouprava biće nastavljena i u narednoj godini.
-Očekujemo da sledeće godine dobijemo sredstva za realizaciju dva projekta u kojima će učestvovati i Grad Kikinda. Planirano je da se oko 12 miliona dinara utroši na izgradnju kupatila u porodicima gde ih nema, kao i da se adaptiraju najlošije kuće. Projekat je odobren, a očekujemo da nam budu odobrena i sredstva za projekat ekonomskog osnaživanja – dodao je Meržan.


Plan udruženja “Roma Rota” je da ponovo počne sa radom “Školica radosti” koja bi okupljala decu školskog i predškolskog uzrasta, da se osnuje romski informativni i centar za obrazovanje.