Školska godina na pragu, kućni budžet na ispitu

Avgust tradicionalno donosi pripremu za novu školsku godinu. Roditeljima to predstavlja, poveći izdatak, koji je potrebno uskladiti sa kućnim budžetom. U proseku, za opremanje đaka prvaka za polazak u školu potrebno je izdvojiti oko 15 hiljada dinara.

Svakog prvog septembra, učionice očekuju đake odmorne i spremne za novu školsku godinu. Naravno, početak školske godine, koliko god bio važan i lep period za decu,  naporan je  i stresan za roditelje, koji se trude da  decu  potpuno opreme  za  školu, a nabavka školskog pribora zahteva podosta ulaganja. Rančevi, sveske, olovke, flomasteri, tempere, blokovi za crtanje, pernice, lenjiri samo su deo materijala koji je neophodan za početak školske godine.

Kraj avgusta većinom se koristi za dopunu već kupljenog pribora ili se tek tada kreće sa nabavkom, sve u zavisnosti od uzrasta deteta, ali i od potreba. U BIS-ovim knjižarama, kako je navela trgovkinja u ovoj knjižari Ljiljana Nunić, ovo je period kada je veća frekfencija kupaca. Kako kažu, uredno su snabdeveni i imaju dobru ponudu. Kvalitet i cene školskog pribora su različite i uglavnom zavise od zahteva nastavnika i škole u koju dete ide, premda je kupovina udžbenika za školarce najskuplja stavka:

-Kada su udžbenici u pitanju, već u aprilu i maju izdavači izlaze sa svojim ponudama, koji su predviđeni po nastavnom programu za nastupajuću školsku godinu. I ove godine smo izašli u susret i roditeljima i izdavačima i đacima, pa oni koji su želeli da kupe udžbenike preko naše knjižare, dolazili su sa spiskovima, koje smo mi ispratili i obezbedili im potrebne knjige. U zavisnosti od izdavača,  cene udžbenika se kreću i do 17.000 dinara

Školarcima su na raspolaganju raznovrsni rančevi od onih jednostavnijih koji su nešto jeftiniji pa sve do onih čija cena odgovara kvalitetu, prema razmišljanju proizvođača. Roditelji svakoga leta kalkulišu do te mere, kako bi mogli da omoguće svojoj deci kvalitetan i dobar pribor i nove udžbenike.

Za polazak u školu treba dodati opremu za fizičko. Ukoliko se trenerke, šortsevi, patike i majice kupuju u firmiranim radnjama sportske opreme potrebno je izdvojiti i do 20.000 dinara. Za one skromnije iznos je duplo manji. Prodicama koje imaju srednjoškolce, nije ništa lakše. Kako bi manje opteretili kućni budžet učenici srednjih škola se opredeljuju da po jeftinijoj varijanti fotokopiraju knjige, što je velika pomoć, uzevši u obzir da se cena udžbenika kreće od 520 do 950 dinara.