Sitan sir i mileram, koji pravi Anita Varga, među najpopularnijim mlečnim proizvodima u Kikindi

Prvi petak u maju, sa karakteristikama aprila, ipak je u ponudi imao raskošnu pijačnu priču. Na tezgama, kao nekada davno, kada se od zeleniša nije tačno znalo šta bi se moglo odneti kući, a šta se baš tog momenta koštati. Kikindski proizvođači već rumeni od prvih baštenskih sunčanih dana, nude već mladu zelen, po ceni od 150 dinara za vezu. Kada je mladi krompir u pitanju, obavezno je prošetati uzdzž i popreko, kako bi ceger bio puniji, ali i buđelar. Elem, cena ovog vrlo zanimljivog povrća ide od 80 do 180 dinara, pa ko ume, njemu od kile ispadnu dve. Mladi luk je bilo moguće kupiti po ceni od 25 do 35 dinara, tikvice 100 dinara kilogram, paradajz od 180 dinara, koliko je cenjen na tezgi broj 6, kod Branke, pa sve do 200 dinara na drugim mestima,. Krastavac je takođe cenjen, u zavisnosti od tezge od 80 do 100 dinara, keleraba 50 dinara. Za rotkvice su trgovci tražili od 25 do 40 dinara, mladi kupus do 60 dinara, dok je kiseli kupus prodavan po ceni od 120 dinara. Ovih dana, na Zelenjaku je u prodaji i spanać, koji je česta kombinacija, na trpezi Vojvođana, možda i zbog cene  od 120 dinara, koja je  sasvim  prihvatljiva.

Tezga oko koje je ovih dana poprilična gužva je tezga na kojoj se nalazi rasad. Kako smo mogli da čujemo, sugrađani su već počeli sa baštenskim rasađivanjem povrća. Cena rasada se kreće od 25 do 50 za oaradajz, 100 dinara je veza paprike ili kelerabe, krastavac 50 dinara, dok je celer 5 komada 100 dinara.

Godinama, tačnije već više od 15 godina, Kikinđani svoje poverenje ukazuju Angeli Varga, koja pravi za mnoge sugrađane vrlo lep sitan sir i mileram. Kako kaže, nije menjala cenu proizvoda godinama

 

Ono što pobuđuje interesovanje kako domaćica, tako i domaćina to je cvetna ponuda, koja polako dobija sve ono što mami uzdahe ljubiteljima mirisnih petunija, recimo, koje su danas nuđene po ceni od l00 dinara i to za tri komada.