Sistematski pregledi za predškolce

U Kikindskom dečjem dispanzeru, od početka ove godine više od 450 mališana je uspešno prošlo sistematski pregled. Pedijatri ukazuju da je ova generacija predškolaca zdrava i da je jedino ono na čega se skreće pažnja roditeljima i vaspitačima da se malo više povede računa kada je telesno držanje u pitanju i korigovanje govornih mana kod dece.

Deo pripreme za upis u školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole. U kikindskom Dečjem dispanzeru, kako navodi načelnica Dečjeg i Školskog dispanzera, dr Vesna Tomin organizuju  sistematske preglede već u prvim danima života odojčeta:

-To se nastavlja dva puta godišnje do treće godine i jednom godišnje dok mališan ne navrši šest godina. Do treće godine,  radi se i dva puta godišnje provera krvne slike, radi rane prevencije malokrvnosti. Manji broj dece ima poremećaj u telesnom držanju, a takođe se skreće pažnja na potrebu korigovanja govornih mana kod dece do polaška u školu. Ono što je novo, premda je nekada davno imalo svoju primenu, je insistiranje na to da se deca što više igraju.

Nove smernice ukazuju da je značaj igre i igraćaka potrebno opet staviti na prvo mesto. Edukacija uz televiziju ne treba da se sprovodi pre četvrte, a uz računar do pete godine. Prvi partner u igri dece je roditelj, na čega bi trebalo posebno skretati pažnju. U razvoju deteta, navela je Tomin, roditeljima pripada posebna uloga, jer će način na koji roditelji odgovaraju detetovim potrebama imati izuzetan uticaj na razvoj različitih veština i procesa koji se usvajaju kasnije.