“Simpatija” pobedila na 9. festivalu “Ta se pesma ljubav zove”

9. Internacionalni festival muzike za decu “Ta se pesma ljubav zove”okupio je autore i izvođače iz svih bivših jugoslovenskih republika. Tradicionalno,  iz godine u godinu, program je vodio već vremešni, ali uvek rado viđen Milan Minja Subota, koji ovog novembra puni osamdeset godina. Učesnici  su pokazali da o festivalu razmišljaju i da se trude da se što bolje i profesionalnije pripreme za nastup, pa je gotovo uz svaku pevačku numeru osmišljena i plesna koreografija. Festival je kao i svake godine podržan od strane lokalne samouprave.

Predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak je naglasila da je festival „Ta se pesma ljubav zove“ još jedan od najlepših znakova prepoznavanja našeg grada, na kulturnoj mapi regiona:

-Ja volim da kažem da je ovaj festival stvarno ostvarenje sna i to ne samo Svetlaninog, koja jeste inicijator, koordinator i odgovorno lice za ovako  jedan lep doživljaj, nego  i sve one dečice, koja  i rastu i pevaju i uče muziku u Kikindi, ali i svih onih naših gostiju koji nam dođu sa strane. U prilog i kulturi i muzici i ovoj vrsti umetnosti ide ovaj festival. Utoliko je značajniji što zaista imamo iz bivših republika Jugoslavije goste svake godine, što smo zbog toga srećni, što se za nas čuje nadaleko i što je Svetlana pokazala da sa najtalentovanijom decom osvaja nagrade u svetu. Grad stoji iza ovog festivala.

Za najbolju numeru žiri se jednoglasno odlučio i Gran pri festivala uručio učesniku iz Banja Luke, Danilu Milosavljeviću, koji ima 11 godina i koji je na vrlo lep i emotivan način izneo pesmu „Simpatija“:

-Bavim se pjevanjem dve ipo godine. Nije mi ovo bilo teško, bilo je super, lijepo je bilo pjevati. Imam svoju školu pjevanja, zove se Mala pjevačka akademija, ima oko 30 dece. Super je. Nisam očekivao nagradu. Prvo sam osjetio da neću dobiti nagradu i tek kada sam čuo “Gran pri, dječijeg festivala je osvojio Danilo Milosavljević”..e, tek onda….Jako sam uzbuđen zbog ove nagrade.

Nagrade koje su dodeljene ukazuju na to da su organizatori bili spremni da nagrade talent izvođača, kao i trud i maštu kompozitora, tekstopisca i aranžera, među kojima je i ove godine bilo dosta zvučnih imena. Na 9. festivalu, horu “Kolibri” uručena je i nagrada za sveukupno stvaralaštvo za decu. Dijana Stanković je dugogodišnja članica ovoga hora i kako nam je rekla nagrada je značajna, kao i saradnja sa drugarima iz celog regiona.

Svetlana Milić je osmislila festival i kontinuirano ga organizuje već devetu godinu. Jednu od nagrada je iz poštovanja prema prvom umetni;kom direktoru festivala, Saši Božoviću nazvala njegovim imenom. Kako nam je u svojoj izjavi rekla, iako su meseci rada iza nje i ekipe, među kojima su balerine kikindskog Kulturnog centra, kao i pozorišta Lane i Narodnog pozorišta,  koja se trudi da svi detalji organizacije budu ispoštovani, veliko je zadovoljstvo videti toliko talentovane dece na jednom mestu:

-Nadam se da smo uspešno završili ovaj deveti festival. Imam utisak da iz godine u godinu imamo sve više numera. U stvari to nije utisak, to je činjenica, a utisak je da su pesme sve bolje i bolje. Kao da se autori sve više trude da baš u našem gradu osvoje Gran pri.

Nakon što je pobednička numera još jednom otpevana spski pisac i popularni stvaralac za najmlađe Tode Nikoletić je prepun oduševljenja naglasio da je ovaj festival u stvari „festival svetlosti“. Prepuna sala Narodnog pozorišta dokaz je da Kikinda slavi kao grad u kom se prepoznaju trud rad i zalaganje svih onih koji su strukom povezani sa decom.

 

Festival, koji će sledećeg oktobra slaviti svoj veliki jubilej „Ta se pesma ljubav zove“ ovoga puta nam je poklonio još jednu pesmu, koja je premijerno izvedena na samom početku, a ima vrlo simboličan naziv “Sove love” i sasvim sigurno je hit u najavi.