Setva pšenice otežana zbog suve zemlje

Planirane površine pod pšenicom poljoprivrednici bi trebalo da poseju od 5. do 25. oktobra, savetuju stručnjaci. Pri tome je neophodno voditi računa o zahtevima sorte za rokovima setve. Osim toga važna je blagovremena i kvalitetna obrada zemljišta. Na parcelama koje obrađuje porodica Kockar iz Kikinde deo zemljišta je već pod hlebnim zrnom, a na delu je u toku tanjiranje.

 

 

 

 

 

 

-Uslovi za setvu su relativno dobri, ali zemlja je suva i potrebna joj je veća količina padavina da se nadoknadi nedostatak vlage. Tek uz dobru kišu možemo govoriti o uspešnom klijanju i nicanju. Kiša nije pala od početka avgusta i sada je zemlji potrebno minimalno 30 litara po kvadratnom metru – istakao jeBranislav Kockar, direktor firme “Kaldarica”.

Na svojim parcelama porodica Kocar pšenice će posejati na 300 hektara.

-Najviše pšenicu sejemo zbog plodoreda.Ipak to je kultura koja prva stiže pa je tu i prihod koji može da donese – kaže Kockar.

Firma “Kaldarica” ima oko 500 kooperanata od koih otkupljuje poljoprivredne proizvode, a vlasnici i sami obrađuju oko hiljadu hektara svoje zemlje. Deo kooperanata prošle godine imao je veće površine pod uljanom repicom.

-I ove godine deo naših saradnika odlučio su se za setvu uljane repice koja je završena pre mesec i po dana. Zbog nedostatka padavina repica je u lošem stanju, tačnije nije ni nikla tako da će ovo zemljište morati da se uzore i da se na njemu poseje kukuruz ili suncokret – rekao je Branislav Kockar.

Ovogodišnja setva biće skuplja za oko 30 odsto po hektaru u odnosu na lane. Poskupeo je repromaterijal, đubrivo, seme, a cena goriva je naročito visoka. I pored toga očekuje se da će površine pod pšenicom biti u granicama višegodišnjeg proseka.Od jula do danas cena pšenice je rasla sa 16,50 na 19 dinara za kilogram i ovakvo stanje na tržištu obično opredeljuje ratare da više seju pšenicu.