Sertifikati za proizvođače “banatskog gološijana”

Udruženje odgajivača i ljubitelja rasne živine “Velika Kikinda” priredilo je 44. međugradsku izložbu rasne živine. Tom prilikom organizovana je i prva smotra rase “banatski gološijan” jer je sve više proizvođača zainteresovano za uzgoj ovih kokošaka.

 

 

 

 

 

-Na izložbi od 123 eksponata bilo je 70 “banatskih gološijana” što je najveći broj prikupljen na jednom mestu u Srbiji. Izložbu su podržali odgajivači iz Novog Sada, Sombora, okoline Kikinde, prijatelji iz Rumunije – istakao je Lazar Vranković iz udruženja “Velika Kikinda”

U okviru programa ruralnog razvoja Grada Kikinde dodeljeno je 150 pilića “banatskog gološijan”.

-Ovo može da bude i osnovna delatnost ukoliko su proizvođači zainteresovani da prošire proizvodnju. I sama izložba može dodatno da podstakne zaintersovane da se bave ovim poslom. Organizovan je i kupovina jaja koja imaju zagarantovanu cenu od 20 dinara za komad preko udruženja – rekao je Goran Dumitrov, član Gradskog veća.

Članovi udruženja “Velika Kikinda” pratili su razvoj gološijana, a pilići su odgajani u gazdinstvima u Mokrinu, Kikindi, Nakovu i Ruskom Selu.

-Gološijani nisu teški za odgoj. Želim da proširim proizvodnju. Sada imam 70 komada živine, a sledeće godine nadam se da će ih biti više – dodao je Aleksandar Dimitrijević uzgajivač gološijana.

Rasa “banatski gološijan” vodi poreklo iz Kikinde i Mokrina. Autohtona sorta iz 19. veka dugo je bila zaboravljena da bi pre nekoliko godina članovi udruženja “Velika Kikinda” ponovo počeli sa uzgojem ove živine.