Septembarske lubenice najslađe!

Septembarske lubenice, na kikindskoj Zelenoj pijaci, na skali slatkosti dostigle su svoj maksimum. Kako smo čuli od kupaca, ove lubenice, s početka jeseni, slađe su od onih julskih, a cena im još uvek 35 dinara po kilogramu.

 

O čudima godišnjih doba, prepričavaće generacije koje tek dolaze. Nama “ovovremenskim” žiteljima ostaje da se prilagođavamo svim izneniđenjima, koje nam vreme priprema, pa smo već naviknuti da u junu jedemo sarmu, a sok od malina u decembru. Kako god, na samom početku oktobra danas smo zatekli vrednu sugrađanku Gocu Dirinu, koja već 30 godina proizvodi lubenice.

Ove godine baš to voće ili za neke povrće svoju najjaču slatkoću  pokazalo je  baš na početku jeseni. Osim lubenica, ovih dana na Zelenjaku se još uvek mogu pronaći maline, po letnjoj ceni od 300 dinara za kilogram, zatim kruške od 70 do 100 dnara, jabuke od 50 do 70, grožđe od 100 do 180 dinara. Kukuruz šećerac je prodavan po ceni od 10 do 25 dinara za klip, a bilo je moguće kupiti i dgunje po ceni od 70 do 80 dinara. Ludaje su u ovom periodu godine vrlo tražene, a prodajna cena već pet godina ista i staju 50 dinara kilogram.

Od jesenjih povrtarskih đakonija danas je bilo moguće kupiti vezu zeleni po ceni od 60 dinara, vezu šargarepe 80 dinara, a  kilogram 100. Krompir je prodavan po ceni od 50 dinara, paradajz 120, tikvice 55 dinara kilogram, patlidžan 70 dinara, crni luk 50 do 60, beli do 300 dinara, boranija 150, dok je kupus stajao 6o dinara kilogram. Ova godina, kako nam je rekao proizvođač Marko Čakar nije pogodovala ni kupusu, tako da će biti poprilično skupa sarma ove zime:

-Futoški nije nikakav! Ja inače radim baš tu vrstu, ali loše ide. Bilo je toplo, pa se mučio sve do sada. Nadali smo se da će sad da krene. Bilo je dosta prskanja, lisne vaši ga napale, svašta je išlo na njega. Zato je tolika cena i neće ga biti. Ovo je jedna od lošijih godina, razvija samo list, neće da se glaviči.

Na tezgama je moguće pronaći još uvek na momentima aromatičnu mirođiju, za koju se mereno na veze traži 50 dinara. Vredni domaćini su danas prodavali i paradajz u flašama, po ceni od 140 dinara litra, zatim pekmez po ceni od 250, koliko su tražili i za teglu ajvara.

Za sam kraj ovog pijačnog barometra parometra ostavili smo papriku, koja se i najviše traži. Cena varira od veličine, od kvaliteta, vrste, boje, od raspoloženja samih trgovaca, ali i od vremenskih prilika, rekli bi, te su na osunčanim mestima za papriku tražili 60 dinara, dok su na ozbiljnijem delu pijace cene otišle i do 150 dinara. Za one koji bi hteli da im jesen sa svojim iznenadno hladnim danima ništa ne može, opredeljuju se za onu ljutu, finu ali žutu i to po ceni od 10 dinara za sitniju, ili papriku čija je cena izražena u komadima 40, a sadrži XXL dozu za odrasle, kada je ljutina u pitanju.