Sedmi “Sovembar” u gradu u kom živi najveći broj sova na svetu


Sedmi put novembar u Kikindi nosi naziv “Sovembar” zbog zanimljive manifestacije u kojoj kroz razne programe svoju posvećenost kikindskom fenomenu dokazuju i svi đaci osnovnih i srednjih škola. Prostor sportskog centra „Partizan“ opet je zaživeo otvorenjem izložbe „Moja vizija – sova ušara” i muzičko-scenskim programom u vidu velikog “Sovingarada”.

Tokom zime, sove dan provode u jatima, mirujući u krošnjama drveća u naseljima, a tokom noći love glodare i druge sitne životinje na njivama, u parkovima i dvorištima u široj okolini. Sove utine su strogo zaštićena vrsta.

Domaći i svetski ornitolozi, kako je u svojoj izjavi rekao Milan Ružić ispred Društva za zaštitu ptica Srbije,  su utvrdili da se u Vojvodini nalaze najveća zimujuća jata, a  u Kikindi najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu:

-Pre 15 dana smo obilazili  trg i izbrojali smo oko 100 jedinki, ali uzmite u obzir da je tada bilo plus 16 stepeni. Postoji nekoliko gradova u Vojvodini koji imaju veliku brojnost sova utina, kao što su Bečej, Zrenjanin povremeno, Kula, Srbobran, ali ne može niko da se takmiči sa Kikindom, ne samo u Srbiji već i celom svetu.

 

U novembru je upriličeno niz aktivnosti, koje su usmerene ka proučavanju ove zanimljive vrste ptica. „Sovembar” rekao je član GV Saša Tanackov,  čiju organizaciju potpisuju članovi Kancelarije za turiza, kao i Sekretarijat za zaštitu životne sredine je jedna od tri vrlo bitne manifestacije, vrlo značajne za razvoj grada:

-Možda je ovo i najmlađa od svih manifestacija, ali je ujedno i jedna od onih koja je dobila najveći svetski publicitet. Ne zaboravimo da je BBC  već jednom pravio reportažu i da ih opet očekujemo, da su  i drugi različiti televizijski programi koji se bave prirodom i ekologijom bili u Kikindi upravo zbog sova i Sovembra. 

 

Članovi Kancelarije za mlade poklanjali su sugrađanima, prolaznicima suvenire ručne izrade u obliku sove. Noblice koje su delili bila je podrška Gradske uprave i “Jaffa” kompanije.

Grad i Sekretarijat za zaštitu životne sredine posebnu pažnju posvećuje zaštitili stabla koja posećuju baš ove ptice, kao i Gradskog trga, kao jedinstvenom prostoru na kom obitavaju sove. Početkom novembra je na ulazu u grad postavljena i skulptura sove u terakoti, rad akademskog vajara Jovana Blata, o kojoj je Ružić imao reči pohvale.

U Narodnom muzeju u subotu je mini izložba o maloj sovi ušari i prikazivanje animiranog filma „Mudri zimuju u Kikindi”, a to je i porodični dan posvećen sovama. Posetioci će dobiti plan kikindskog trga sa zadatkom da prebroje sove i ubeleže njihov broj.