Sećanje na revolucionarku Lidiju Aldan

Predstavnici SUBNOR-a, lokalne vlasti, škola i drugih udruženja i organizacija položili su vence na spomen bistu revolucionarke Lidije Aldan, koja je poginula 1942. godine, u svojoj dvadeset prvoj godini.

Položeni su venci na spomen ploču revolucionarke Lidije Aldan, koja je jedna od najmlađih žena koje su izgobile život, u borbi protiv okupatora, u Drugom svetskom ratu. Polaganju su prisustvovali predstavnici lokala, SUBNOR-a, raznih organizacija i udruženja, kao  i đaci škola “Žarko Zrenjanin” i “Vuk Karadžić.” Ovo je u sastavu našeg redovnog obeležavanja, naveo je predsednik SUBNOR-a Nenad Dimitrijević i dodao:

-Lidija Aldan je jedno od najvećih imena što se tiče revolucionarsnog  skojevskog rada. To je ime za poštovanje i strahopoštovanje, što se tiče okupatorskih nemačkog okupatora. Ona je jedna u nizu plejade slavnih revolucionarki kao što su Slobodanka Acigan i  Feješ Klara. SUBNOR od svog osnivanja počeo je sa intenzivnim obeležavanjem važnih datuma za našu istorijsku i revolucionalnu istoriju, a jedan od tih datuma svakako je i 5.april.

Lidija Aldan je rođena 1921. godine u Rusiji. Sa roditeljima je došla u Kikindu, tu je ostala i završula Gimnaziju. U toku rata, bila je aktivni član Saveza komunističke omladine Jugoslavije od njenog osnivanja, a kasnije i član Komunističke partije. Kada je izbio rat, bila je zadužena za održavanje veze između različitih partizanskih odreda i na tom položaju je otkrivena, nedaleko od Alibunara. Na današnji dan Lidija Aldan je pre 77 godina izvršila samoubistvo, kako ne bi dospela u ruke okupatora.