Sećanje na “krvavi januar”

U prisustvu građana i članova boračkih organizacija predstavnici Grada Kikinde , GrO SUBNOR-a, udruženja “Srpski Ratni veterani”,Saveza potomoka ratnika Srbije 1912-1920, položili su vence na “Zid plača” u dvorištu Kurije. Na ovaj način odata je počast rodoljubima ubijenim tokom “krvavog januara”.

 

 

 

 

 

 

O događajima koji su se desili 3. i 9. januara 1942. godine podsetio je istoričar Lazar Demić koji je istakao da je Uredbom o odmazdi nemačih vlasti za jednog ubijenog Nemca streljano 50 Srba, a za jednog ranjenog streljano 25.

-Krvavi pir u dvorištu tadašnje Kurije počeo je 3. januara kada je streljano devet pripadnika Dragutinačkog partizanskog odreda. On je nastavljen i 9. januara, kada su osećanja srpskog naroda vezana za Božić. Tada je streljano 30 Kikinđana. Posle streljanja tela ubijenih 24 sata bila su obešena na Gradskom trgu. Ovo je jedan od najtežih dana u istoriji Kikinde – istakao je Demić.

U kikindskom ataru pronađena su tri leša nemačkih poljočuvara tako da je odmazda počela da se ostvaruje. I u Banatskom Aranđelovu, Petrogradu i Dragutinovu streljano je po 30-oro meštana. Tog dana ubijeno je 150 -oro ljudi.