Sećanje na heroja NOB-a, Kostu Sredojev Šljuku

Na današnji dan 1944.godine poginuo je Kosta Sredojev Šljuka, narodni heroj.

Ispred kikindske bolnice, predstavnici grada i SUBNOR-a položili su vence u znak sećanja na njegov doprinos Narodno oslobodilačkoj borbi.

Ostalo je zapisano da je Kosta Sredojev Šljuka, inače mladi student prava, bio u pravom smislu vođa. Rame uz rame sa Lidijom Aldan, Slobodanskom Aciganj, Albertom Bataškim, Dragoljubom Udickim, Milošem Ostojinom, uspešno je vodio propagandu protiv rata, okupatorskog režima i njegovih sluga. Ispred kikindske bolnice dogodila se izdaja u kojoj je nastradao tada dvadesetpetogodišnji Kosta Sredojev.

Bio je učesnik u ratu od 1941. do 1944. godine dok nije izgubio svoj život. On je izdat upravo ovde kod bolnice. Izdao ga je Stojan Grujić. Neprijatelji su ispalili rafalnu paljbu i Kosta Sredojev je ovde ubijen, priča Milenko Babić, predsednik kikindskog SUBNOR-a

Venac su danas na mestu pogibije Sredojeva položili i predstavnici gradske uprave.

Obeležavamo 77.godišnjicu od pogibije Koste Sredojeva. On je poznat po tome što je dao život za slobodu ovog grada. Važno je da se sećamo jer je važno za istoriju i podseća nas da je važno da budemo na prvoj strani a istorija nas uči da se imena izdanih večno pamete i slave kao heroji a imena izdajnika jedva pominju i jedva ih se neko seća, kaže Mladen Bogdan, predsednik gradske skupštine Kikinde

Zdravstveni centar u Kikindi dugo je nosio ime kikindskog heroja i jedne od najznačajne lokalne istorijske ličnosti. Kosta Sredojev bio je jedan od nosilaca antifašističke borbe i SUBNOR nastoji da se to sačuva od zaborava.