“Saznaj svoj status”, produži život

Crveni krst Kikinda u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Kikinda obeležili su  Svetski dan borbe protiiv SIDE  javnom akcijom, na gradskom trgu. Slogan ovogodišnje kampanje je „Saznaj svoj status“.Volonteri OTJ Crvenog krsta su na Gradskom trgu, u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE informisali građane i distribuirali informativne materijale, crvene balone i ribone. Mladi su iskoristili su priliku, rekla je sekretarka organizacije Danijela Bjeljac i da po izuzetno hladnom danu ipak zainteresuju sugrađane za temu i predstave im preventivni letak:

-Crveni krst Kikinde tradicionalno obeležava ovaj bitan dan. Naime, danas obeležavamo Svetski dan borbe protiv side i namera nam je da razgovaramo sa sugrađanima,  ali  i da kroz osmišljenu akciju predstavimo slogan “Saznaj svoj status”. Volonteri dele reklamni materijal i razgovaraju sa sugrađanima. U  okviru obeležavanja važnog datuma i u okviru kampanje,  omladina tradicionalno  organizuje  edukacije na ovu temu, a u planu je i otganizacija hunitarnih   žurki.  

Vršnjačke edukacije, koje realizuju obučeni i sertifikovani volonteri OTJ Crvenog krsta imaju svoj odjek u školama, baš iz razloga što  mladi mladima mogu jasnije da predoče sve ono što rizično ponašanje može da ima kao posledicu. HIV se prenosi seksualnim odnosom, putem krvi, intravenskim korišćenjem narkotika, ali i sa inficirane majke na dete.

Kako bi prevencija građana bila bolja, stručnjaci apeluju da je neophodno što češće testiranje. Takođe dodaju da podaci pokazuju da mnogi i ne znaju da su zaraženi, a i da je neophodno proces lečenja otpočeti na vreme. Prema podacima ZZJZ, kako je naveo dr Branislav Hačko prema podacima registra SBO dvadesetoro ljudi je inficirano HIV virusom, od tog broja 19 muškaraca i jedna žena. Do danas je život izgubilo njih osmoro, dok je 12 obolelih na lečenju:

-Od 2016 godine u SBO postoji registar za HIV pozitivne. U 2018. nije projavljen ni jedan pozitivan slučaj i li gdese bolest manifestovala kao AIDS. Kada se posmatra struktura rizičnog ponašanja, 40% je homoseksualno ponašanje među muškarcima, 7% je krvnim putem dobilo infekciju. Ono što je potrebno reći, u okviru ove Evropske nedelje testiranje je to da su vrata ZZJZ otvorena za sve žitelje kako Kikinde tako i SBO.

Iako lekari više od tri decenije pokušavaju da pronađu lek za HIV, AIDS se i dalje vodi kao neizlečiva bolest. AIDS ili sida predstavlja sindrom stečenog gubitka imuniteta i ujedno je poslednji i najteži stadijum HIV infekcije. Za sada ne postoji mogućnost da se stvore uslovi za medicinsku prevenciju infekcije HIV-om – tj. još uvek ne postoji efikasna vakcina protiv HIV-a. Svi dosadašnji pokušaji dobijanja efektivne vakcine nisu dali pozitivne rezultate.