“Savini” sedmaci najbolji u projektu “Zdravo Rastimo”

U okviru projekta „Zdravo Rastimo“, učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Kikinde proglašeni su za najbolje u kategoriji znanja, jer se na osnovu evaluacije nakon projekta pokazalo da su najviše naučili o tematici pravilne ishrane i značaja redovne fizičke aktivnosti. Osim znanja koje su stekli, kao nagradu su svojoj školi doneli lap top.

Program, čiji je cilj da kod đaka sedmih razreda širom Srbije poveća znanje i svest o ovim važnim temama, obuhvatio je ove sezone oko 6.700 sedmaka iz 86 škola u 37 opština i gradova u Srbiji. Među školama pobednicama našla se i OŠ „Sveti Sava“ iz Kikinde, čiji su se učenici pokazali kao najbolji u oblasti znanja. Naime, nakon evaluacije, ispostavilo se da su sedmaci, njih 32 iz Kikinde unapredili svoje znanje o pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti za čak 57,3 odsto, a procenat tačnih odgovora na pitanja iz finalnog upitnika ovih šampiona znanja bio je 98,3 odsto. Kako je navela nastavnica fizičkog vaspitanja u OŠ “Sveti Sava” Svetlana Mirčić Vukobrat đaci su se družili, učili i radili na izgradnji zdravije budućnosti, ali se i takmičili u znanju, sportu i kreativnom radu:

-Ove godine, ja sam znajući da je Gimnazija Dušan Vasiljev dobila nove predmete koji se tiču zdravih stilova života povezala vršnjačku edukaciju starijih đaka, koji su došli kod nas u školu i pored redovnih radionica koje sam ja radila sa decom, oni su radili radionice na kojima su primenjivali znanje stečeno na časovima u Gimnaziji i to je dalo rezultate koje mi nismo očekivali, ali je zaista došla kao jedna vrlo lepa vest. Škola je osvojila  prvo mesto u konkurenciji od 87 škola, u kvizu znanja  kada je pravilna ishrana u pitanju. Sam projekat je vrlo značajan za nas, između ostalog i zato što je baš vršnjačka edukacija pomogla i nastavnivnici-meni ali i đacima koji su informacije stečene na radionicama pretočili u zaista kvalitetno znanje.

Istraživanje urađeno na kraju projekta pokazuje da polovina ispitanih misli o svom zdravlju kada bira obroke, ali i da svaki peti sedmak ne doručkuje redovno, a procenti su zabrinjavajući i kod unosa voća i povrća, kao i slatkiša. Projekat je Minostarstva prosvete, nosioc je Savez za školski sport Srbije i nastavnici fizičkog vaspitanja u osnovnim školama i kao takav predstavlja deo globalne inicijative „Nestlé za zdraviju decu“, koja uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija i drugih. Učesnici su kao poklon dobili majice i svojoj školi su kao prvu nagradu doneli lap top.