Saveti za za lečenje urinarnih infekcija iz Apoteke Cvejić: Koji biljni preparati su efikasni

https://www.youtube.com/watch?v=lp33BL

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih zdravstvenih problema i češće pogađaju žensku populaciju, iako nisu pošteđeni ni muškarci.

Ukoliko se pojavi bilo koji od simptoma koji ukazuju na mogućnost urinarne infekcije, veoma je važno što pre pristupiti lečenju, kako ova infekcija ne bi izazvala još veće probleme.

-Najčešće se, kada se govori o urinarnim infekcijama, misli na cistitis, infekciju bešike koja se češće javlja kod žena nego kod muškaraca čak 30 puta. Najčešće je izazivaju bakterije, koje kada se namnože dolazi do ispoljavanja infekcije- pritisak u donjem delu stomaka, učestalo mokrenje sa malo urina, prisustvo krvi u mokraći koje je češće kod mlađih žena i može da se manifestuje drhtavicom i  dezorijentacijom što je češće kod starijih žena- navodi Marija Ninić iz Apoteke Cvejić.

Lekar će u zavisnosti od nalaza urina i urinokulture odrediti antibiotsku terapiju koja će uspešno izlečiti infekciju. Lečenje zavisi od vrste uzročnika, ali i jačine simptoma i ozbiljnosti infekcije.

Radi se urinokultura da se vidi da li su prisutne bakterije i koje, na osnovu čega se određuje antibiotska terapija. Važno je napomenuti da bez obzira što će simptomi možda već posle prvog dana primene antibiotika proći,do kraja treba ispiti terapiju. Urinarne infekcije su češće kod seksualno aktivnih žena, osoba koje imaju dijabetes, žena u menopauzi.

Šta učiniti radi prevencije urinarne infekcije. Pre svega potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti.

Trebalo bi piti dve do dve i po litre tečnosti na dan, tu pre svega mislim na vodu. Trebalo bi mokriti što češće, na 2 do 4 sata, i voditi računa o higijeni.

Često se u lečenju urinarnih unfekcija preporučuju određeni biljni preparati. Poznat kao efikasan I delotvoran u lečenju je čaj od uve. Neretko se preporučuje i brusnica. Naša sagovornica ukazuje šta bi to trebalo imati na umu prilikom korišćenja ovih čajeva.

Uvin čaj ne deluje u kiseloj sredini, ako je ph urina manji od 7 uvin čaj neće delovati. Osobe koje konzumiraju dosta slatkiša i kiselih jela, ili piju više od 500 mg vitamina C na dan, kod njih uva neće delovati. Mnogi zajedno sa uvinim čajem uzimaju i brusnicu što nikako ne treba raditi jer brusnica zakišeljava urin i samim tim ni uva ni brusnica ne deluju. Brusnica je najdelotvornija kod ešerihije koli, kod drugih bakterija nije toliko uspešna. Ona oblaže bešiku i sprečava da se ešerihija veže za bešiku. Popularna je i d-manoza, šećer za koji je potvrđeno da skida ešerihiju koli sa zidova bešike, ima je u raznim preparatima. Tu su i diuretički čajevi, od kukuruzne svile i peršuna, oni teraju na ispiranje bešike. Mana kod ovih preparata je što nisu namenjeni trudnicama. Trudnice, dojilje i deca moraju se prvo konsultovati sa lekarom pre primene bilo kakvih preparata, ukazuje Ninić.

Pojačan rizik od urinarnih infekcija imaju osobe koje se suočavaju sa padom imuniteta, zatim one koje unose nedovoljnu količinu tečnosti, koje pate od dijabetesa, imaju pesak ili kamen u bubregu, uvećanu prostatu, urođene anomalije, a infekciju može uzrokovati i neadekvatna lična higijena.