Savet za bezbednost: Pojačati prisustvo policije na mestima okupljanja migranata

Nakon jučerašnjeg obračuna grupe migranata u centru grada u kom je jedan od njih smrtno stradao od posledica ubodnih rana, pripadnici Policijske uprave Kikinda pojačaće nadzor i kontrolu na mestima okupljanja migranata, odlučeno je na današnjem zasedanju Saveza za bezbednost Grada Kikinde. Hitnu sednicu Saveta koji okuplja zvaničnike policije, pravosuđa, gradske uprave i drugih relevantnih institucija sazvao je gradonačelnik Nikola Lukač.

Građani su uznemireni i zabrinuti zbog jučerašnjeg događaja koji se odigrao u centru Kikinde . Sazvao sam hitnu sednicu Saveta za bezbednost grada da bih se uverio da sve relevantne institucije rade svoj posao i da zahtevam od policije da pojača svoje prisustvo u centru i na lokacijama gde se najčešće okupljaju migranti, radi zaštite naših građana i kako bi se predupredili ovakvi incidenti. Policija je i u prethodnom periodu maksimalno odgovorno i profesionalno obavljala svoj posao. Srbija i Kikinda su na migrantskoj ruti, oni su ovde u tranzitu. Migranti imaju uredno papire sa kojima mogu slobodno da se kreću, ali razgovaraćemo sa Komesarijatom za izbeglice i Tranzitno- migrantskim centrom da  oni u određenim periodima dolaze u grad i da u cilju bezbednosti građana Kikinde, policija maksimalno iskontroliše njihovo kretanje– istakao je prvi čovek grada i predsednik Saveta za bezbednost.

Lukač je konstatovao da se migranti najčešće okupljaju kod supermarketa, na trgu, na autobuskoj stanici kao i taksi stajalištima, te da će upravo na tim mestima biti pojačano prisustvo policije.

Masovnih tuča migranata bilo je u više navrata, ali su se sve dogodile u Prihvatnom centru. Pripadnici Policijske uprave reagovali su brzim i pravovremenim intervencijama, istakao je gradonačelnik i napomenuo da su u dogovoru s Komesarijatom za izbeglice i migracije obavljani pretresi u Prihvatnom centru kako bi se predupredile incidentne situacije.

Prihvatni centar koji je u Kikindi otvoren 2017. godine ima kapacitet za smeštaj 250 do 300 osoba, ali je broj korisnika znatno veći. Događalo se da ih bude više od hiljadu i tada ih policija organizovano odvozi u druge migrantske centre.