Sarač zanat koji odumire

Sarač je zanatlija koji izrađuje predmete od kože poput sedla za konje, kajase, opasače, futrole. Kako je tehnologija napredovala tako je i ovaj zanat izumirao. Ipak, naš sugrađanin Aleksandar Ronto pre više od deset godina oživeo ga je u svojoj radionici.

 

 

 

 

-Specijalizirao sam se i pravim opremu za bicikle stare preko sto godina. Najviše su tražene torbice i sedišta kakva su nekada imali dvotočkaši.Po struci sam motomehaničar. Sarački zanat najpre je bio hobi, a sada je to posao koji radim iz ljubavi – istakao je Aleksandar Ronto.

Naš sagovornik otkrio nam je kako je počeo da se bavi ovim zanatom:

-Sve je počelo tako što sam počeo da restauriram stari bicikl. Pokušao sam da nabavim delove što je bilo nemoguće tako da sam rešio sam da ih napravim. Jedini sam u Evropi koji za oldtajmer bicikle pravi torbice specifične marke. Mušterije su uglavnom kolekcionari, ljubitelji starih bickla. Sve što izradim šaljem u inostarnstvo.

Sve što izradi proda putem interneta. Mušterije su mu: Nemci, Austrijanci, Česi, Slovaci.

Slao sam robu za Kinu, za Japan, svuda po celom svetu. Koristim isključivo pravu kožu. Do mašina je malo teže doći. Radim na jednoj koja ima 100 godina, jedna ima 50 godina, a neke sam sam napravio – kaže Ronto.

Kako ističe zanat je naučio preko ju tjuba. Prilagodio je stari zanat potrebama našeg doba, a sve što napravi je ručni rad. Radi isključivo po narudžbini, a koliko mu vremena treba za pojedini predmet zavisi od pečata koji je iz vremena iz kog su i oldatajmeri.

Aleksandar Ronto radio je i u Švajcarskoj, gde je rođen, kao mehaničar za motocikle, ali ga je želja uvek vukla da dođe u Srbiju. Nije se pokajao, a za pokretanje starog zanata dobio je pomoć i sertifikat od nadležnih republičkih institucija.