Saobraćajna policija pojačano kontroliše vozače u akciji “Veži pojas, produži život”

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja pokrenulo je kampanju o odgovornom ponašanju u saobraćaju pod sloganom “Veži pojas, ne prekidaj život”. Do 15. marta saobraćajne patrole intenzivno će kontrolisti upotrebu sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta, istakao je Vladan Tomić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Kikindi.

Većina smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama mogla je da bude izbegnuta jednostavnim vezivanjem pojasa i poštovanjem saobraćajnih propisa.

-U toku 2020. godine na teritoriji Policijske uprave Kikinda zabeležene su 394 saobraćajne nezgode, što je za 10 odsto manje nego u 2019. godini. Od tog broja u 184 nezgode bilo je nastradlih .Protekle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 11 osoba, 71 osoba zadobila je teške , dok je 174 imalo lake telesne povrede – kaže Tomić.

Prošle godine saobraćajni policajci na teritoriji naše policijske uprave otkrili su oko 2.900 prekršaja nevezivanja sigurnosnih pojaseva, a u prva dva meseca ove 350 osoba nije koristilo pojas. U 2020. zabeleženo je 16 prekršaja nepropisnog prevoženja dece, a u januaru i februaru ove godine jedan .

Od 8. do 15. maja saobraćajna policija učestvovaće i u međunarodnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja.