„Samoodrživi sistemi apsurda“ Stevana Kojića

Izložba „Samoodrživi sistemi apsurda” Stevana Kojića otvorena je u Galeriji „Terra“. Autor pristupa umetnosti kroz istraživanje složenih interrelacija između umetnosti, društva, nauke i tehnologije, koristeći mogućnosti različitih medija, što njegova umetnička dela čini interdisciplinarnim na više načina.

Izložba je koncipirana kao jedan sistem, koji se prodeže od jednog do drugog kraja galerije. Svi elementi su međusobno povezani i utiču. Signal koji kreće od početka menja se u svim tim segmentima, kao i u odnosu na posmatrače koji se tuda kreću.

Kojić je ovom izložbom predstavio sistem, koji nema nikakvu svrhu i nije utilitaran:

Samim tim je i apsurdan, jer njegovo postojanje je neutilitarno. To je i tema izložbe – jedan samoodrživi, ali ne u potpunosti sistem apsurda. On je kao neka vrsta organizma, koji se sam razvija, širi se po galeriji kao neki virus, kao nešto što nije potrebno nikome.

Sisteme poput ovog možemo da nađemo i u svakodnevnom životu, potvrđuje Kojić:

To je ustvari bila ta neka paralela i parodija na sve ove sisteme kojima smo okruženi, a koji su isto „samoodrživi“, ali su ustvari apsurdni.

Izložba je multimedijalna i autor se koristio savremenim tehničko-tehnološkim dostignućima, audio-vizuelnim, digitalnim i elektronskim medijima.

-Ako govorimo o medijima, ovo možemo nazvati instalacijom. Imamo i video radove, 3D animacije, objekte, zvukove. Ujedno je i intermedijalna i interdisciplinarna, jer kombinuje osim umetnosti discipline kao što su nauka, tehnologija i tako dalje.

Kojić je kreirao je specifične eko-tehnološke sisteme koristeći metode i mogućnosti novih medija, nauke i tehnike. Fotografija u ovom konceptu zadržava jedno od svojih osnovnih svojstava, a to je beleženje. Autor je koristi za uočavanje, mapiranje i beleženje industrijskih i trgovinskih centara da bi naglasio primarnu ideju projekta, apsurdnost pojedinih društvenih odnosa, posebno ekonomije i ekologije.