Sajanski đaci posadili školsku šumu

Ispred nekadašnje nemačke škole u ulici Janoša Hunjadija u Sajanu četrdesetak učenika OŠ “Mora Karolj” zajedno sa zaposlenima u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj obogatili su prostor sadnicama.

-Ovo je peta po redu školska šuma na teritoriji Grada Kikinde. Počeli smo u gradu, potom smo je zasnovali u Iđošu, Banatskoj Topoli i Novim Kozarcima. Učenici su do sada posadili oko 1.000 sadnica. Svaku sadnju prati i edukativno predavanje zaposlenih u Sekretarijatu. U selu je posađeno ukupno 120 sadnica jer je deo stabala našao svoje mesto u centru sela – istakla je Miroslava Krnić iz Sekretarijata za životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

U školskoj šumi zasađena su urasna stabla lišćara i četinara.

-Drago nam je što će deo sela biti pošumljen i što su đaci dobili priliku da učestvuju u ovom poslu . Na ovaj način naučiće da čuvaju životnu sredinu – Robert Tapai, zamenik direktora OŠ “Mora Karolj”.

Stručna pomoć stigla je od rasadnika “Vikumak” iz Iđoša, a pravo vreme za sadnju je upravo ovaj period godine.

-Sad je idealno vreme za jesenju sadnju koje traje od kraja novembra do kraja decembra. Kada zasadite biljku u ovon periodu ima dovoljno vremena da se slegne i da dobije dovoljnu količinu padavina. Trenutno se najviše sade sadnice raznih vrsta lišćara – dodao je Radivoj Lagundžin, Rasadnik “Vikumak”.

Šezdesetak sadnica posađeno je u centru sela oko ambulante Doma zdravlja, zgrade mesne zajednice i oko pijace.

Kako je novembar mesec sova svim učenicima sajanske škole podeljeni su edukativni blokovi koji na zanimljiv način govore o životu sova ušara.