Sadnja eko bašte u OŠ “Jovan Popović”

Pre tri godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fondacijom „Univerexport“ pokrenulo je pilot projekat „Preduzetne škole“. Jedna od 40 škola u Srbiji i jedina u Kikindi u kojoj je on realizovan je OŠ „Jovan Popović“ u kojoj je zasnovana eko- bašta. Ekipa TV Rubin zatekla je učenike i nastavnike kako pripremaju baštu za sadnju povrća.Prema rečima naše sagovornice đaci su sa veoma zainteresovani za rad u eko bašti.

https://youtu.be/ay8dxII5Zs0

-Nastavljamo da održavamo eko baštu. U toku je priprema za sadnju. Da bismo to uradili moramo da izvadimo rani jesenji luk i zimskog spanaća. Pripremamo leje u koje će ove godine biti zasnovano više začinskog bilja. Već smo počeli sa sadnjom mente – istakla je Jelena Krvopić, direktorica OŠ „Jovan Popović“.

Cilj pilot projketa bio je da đaci steknu funkcionalno znanje, dodaje naša sagovornica:

-Projekat više ne finansira nadležno ministarstvo, ali on ostaje kao redovna aktivnost škole. Postigli smo upravo ono što se i očekivalo,a to je da eko bašta zaživi i održava samu sebe.

Jelena Krvopić napominje da im je prioritet nadogradnja bašte protivgradnim mrežama kako bi zaštitili proizvode od vremenskih neprilika. Proizvodi iz eko bašte su organski.