Sabor frulaša Vojvodine, “Škripi đeram” po 24. put u Iđošu

Bliži se skoro četvrt veka, od kada su Iđošani pokrenuli zanimljivu i značajnu manifesrtaciju „Sabor frulaša Vojvodine „Škripi đeram“.

Manifestaciju godinama podržava grad, te su predstavnici godinama u prvim redovima u publici, kao dokaz poštovanja učesnika ali i organizatora. Iđoš je postao poznat kao mesto u kom se već 24. put održava ova manifestacija, rekao je član GV Milivoj Linjački i dodao:

-Kod nas svako selo ima neku prepoznatljivu manifestaciju, evo kao što to ima Iđoš. Grad podržava ovo dešavanje , između ostalog i zato što se na ovakav način kulturno nasleđe prenosi. Frula je tradicionalan instrument, prepoznat u Srbiji i kod nas, zato treba podržati nastojanje Iđoša da manifestaciju i takmičenje  zadrži što duže

Sabor u Iđošu prva je lestvica u potvrdi kvaliteta frulaša, odakle se polazi na druga nadmetanja, navodi predsednik organizacionog odbora Sabora Ljubiša Brojčin:

-Imamo goste iz Novog Sada, Leštana, Sremske Kamenice, Beograda, Kikinde, Iđoša. To su uglavnom naši stari znanci iz Vojvodine. Svaki region ima svoje predstavnike. Iđoš će i ove godine imati svog predstavnika, čoveka koji je svih ovih godina uspešno u organizaciji Sabora, osamdesetogodišnji, Radovan Mirkonj.

 

Ipak ono što se iz godine u godinu sve više zaopaža, to je opadanje interesovanja kako učesnika tako i publike, koja je ovoga puta došla u vrlo malom broju.

Kako dodaje  Brojčin, osnovni razlog zbog sve manjeg odziva leži u datumu, koji je smešten u periodu toplih letnjih dana, kada su žitelji najčešće premoreni od radova u polju.

Učesnici, neki prvi put, neki već skoro pa domaći, ocenjuju sabor kao dobru manifestaciju. Kako je objasnio predsednik Saveta sabora frulaša Srbije, Zoran Raičić, manifestaciju u Iđošu pokrenula je grupa entuzijasta:

-Ljudi koji su se bavili izvornom narodnom kulturom, Dušan Dejanac, Branislav Zarić, pokojni Perica  Kljajić koji je kod nas u Prislonici dobio titul8 “Majstor frule” jer je pobedio tri puta i Radovan Mirkonj koji je doajen vojvođanske frule, bili su u Prislonici i došli su na ideju da se ovde napravi jedna manifestacija koja bi bila adekvatna našoj. Po godini trajanja, ovo je najstarije pred  takmičenje i jedno od najklvalitetnijih.

Sabor frulaša“Škripi đeram“ je ove godine peredstavio 14 izvođača. Ranijih godina je taj broj išao i do 25 učesnika. Raičić ističe podatak da su sa ovog takmičenja, u više navrata najbolji uspeli da osvoje prva mesta i na finalnim nadmetanjima u Prislonici. Ovoga puta titulu najboljih u kategoriji izvornih pesama pripala je Daliboru Todoroviću, u kategoriji savremenih melodija Dragiši Antiću i u duetskom nastupu Milovanu Sekuliću i Milanu Vilotiću