Rumunski jezik kroz radionice kod penzionera

Kikindsko Udruženje penzionera počinje sa časovima rumunskog jezika za sve svoje članove, koji smatraju da bi im ta edukacija dobro došla. Kurs rumuskog jezika će biti organizovan četvrtkom, od 18 sati, a volonterski će u ulozi predavača biti Marija Petrov.

Nakon dugogodišnje saradnje kikindskog udruženja penzionera  sa Udruženjem penzionera iz Temišvara i uzajamnih poseta,  u okviru raznih manifestacija, pokrenuta je ideja od strane Marije Petrov, de bi se mogla pokrenuti ovakav vid edukacije za građane treće dobi. Kako je za TV Rubin rekla sekretarka Udruženja Zorica Vasiljević, u nekoliko navrata imaju situaciju kada se međusobno posećuju:

-Dva puta najmanje godišnje se posećujemo. Mi smo kod njih za Dan pobede, oni kod nas sigurno za Dane ludaje. Osim ova dva puta i sporadično organizujemo odlaske ili njihove posete. Jedna osoba zna srpski jezik, malo ko zna mađarski, pa nekako uspemo da se sporazumemo. Teško je komunicirati. Toliko su ljubazni i domaćinski raspoloženi, da na svim proslavama oni pevaju na srpskom jeziku.

Kikindsko udruženje ima svoje prevodioce, Mariju i Petra Petrova. Ovaj ljubazni bračni par izlazi svima u susret i u okviru druženja poznavanjem srpskog i  rumunskog jezika redovno odigraju ulogu prevodioca, koja je vrlo bitna kada je konverzacija u pitanju, bilo da jeformalna ili službena. Do ideje da se pokrene radionica učenja rumunskog jezika je potekla baš od njih. Preko dvadesetoro zainteresovanih članova udruženja za sada je prijavilo svoj dolazak, a u planu je da se kurs održava svakog četvrtka, u 18 sati u prostorijama udruženja.