Rukovodilac Sektora za zaštitu potrošača, Višnja Rakić, u prvoj poseti Kikindi

U okviru svoje prve radne posete Kikindi, kao prvom gradu u republici u kom je organizovana ovakva poseta i odakle kreću predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije RS i  Sektora za zaštitu potrošača, ustanovljeno je da grad i sugrađani imaju dobru saradnju sa Udruženjem za zaštitu potrošača, na šta  je ukazao i prvi čovek grada Pavle Markov:

-Mislim da smo od samog početka uspostavili jasne cviljeve, a to je da mora postojati jedno posebno telo, ovde je sada u pitanju Udruženje potrošača, koje na poseban način vodi računa o problemima sa kojima se suočavaju potrošači.

Pomoćnik ministra trgovine za zaštitu potrošača Višnja Rakić kaže da se novine u izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača odnose na vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, a to znači dovođenje u kontakt potrošača i trgovca i rešavanje mirnim putem potrošačkih problema:

 

-Mi smo svi potrošači, svi mi koristimo gas, vodu, kupujemo hranu, vodu, cipele tekstil i svi smo mi bar jednom u životu bili nezadovoljni. Ono što bih želela da kažem da Ministarstvo trgovine, telekomunikacije i turizma želi, što se tiče Sektora za zaštitu potrošača,  da zaštitu potrošača podigne na jedan jako, jako visok nivo. Svuda u svetu zaštita potrošača je nešto o čemu se vodi najviše računa. Zakon o zaštiti potrošača je krovni zakon. Zaštiti potrošača, idemo tom logikom, znači da na prvom mestu treba prvo trgovci da budu edukovani.

 

Kikinda kao centar SBO, naveo je i načelnik SBUO Nikola Lukač, počinje da bude polazna točka za bitna dešavanja, koja se odvijaju na teritoriji cele Srbije, između ostalog i zbog angažovanja samog Udruženja. Predsednik Udruženja potrošača Kikinde Darko Cvijan ocenio je da je poseta predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije vrlo važna za dalji tok angažovanja udruženja i dodao da je  Kikinda, inače jedan od retkih  gradova gde  postoji Udružernje za zaštitu potrošača.