Roštilj uz miris kiše


Predstojeći praznik Prvi maj – većina građana voli da provede u prirodi, posebno kada je u pitanju prvomajski uranak. Dobro je znati da nam vremenske prilike baš i neće dozvoliti da uživamo u roštilju na otvorenom, osim u jutarnjim satima, kažu prognostičari. Kikinđani se baš iz tog razloga teško opredeljuju za odlazak u prirodu.

Proslavu prvog maja teško je zamisliti bez odlaska u prirodu, muzike, pića i nezaobilaznog roštilja. Za piće, meso, ćumur, dobro društvo, čak i lokaciju donekle se i snađemo, ali kada su u pitanju vreme i vremenski uslovi, e tu je prosečan smrtnik u velikom problemu.

Naime, nekako baš u ovom periodu godine, najčešće su pregovori sa nebeskim meteorolozima, koji opet znaju da postave vrlo neodređenu dijagnozu, po principu možda bude sunca, a možda i ne bude. Da će biti kiše, to je nekako već postala tradicija prvomajskog praznika, što će možda i one najupornije natera da za 1. maj sede kraj malih ekrana, uz tanjir čipsa.

Najjednostavnije rešenje za roštilj su čuvene ljute roštilj kobasice, čija cena je ovih dana pala sa 499 dinara na čak 299 dinara, u jednom od lokalnih mega marketa. Oblikovano roštilj meso takođe beleži pad sa 499 na 299 dinara. Svinjsko meso, šnicle i krmenadle cenjene su 469 dinara.

 

U drugim marketima cena roštilj mesa, tačnije ćevapa i pljeskavica ide do 339 dinara kilogram.

Povoljna i izdašna opcija su i pileća krilca za koje je potrebno izdvojiti između 180 i 250 dinara. kilogram junećeg mesa košta između 650 i 800 dinara. Po marketima vlada prepoznatljiva euforija, kupuje se i ono što će obavezno ići uz roštilj.

Crni luk, kupus, paradajz i praziluk , zatim hleb, senf, kečap, majonez, kaoi začini. Za one koji su propisno odocnili kada je planiranje u pitanju informacija je da je u mega marketima moguće kupiti i tučani roštilj, čija cena je oko 3 hiljade dinara, kao i samožareći ćumur koji staje 382 dinara za 3 kilograma. Sad samo još da se vreme usaglasi sa željama i moguće da bi praznik mogao biti i uz odbojku, ćebe i muziku na nekom proplanku. Da podsetimo, tako je bilo prošle godine, kada smo imali pravi letnji 1. maj, kada je temperatura bila oko 30 stepeni, a pre dve godine na taj dan je bilo relativno sveže, u planinskim krajevima je čak padao i sneg.