Rod voća biće manji nego prošle godine

Prevrtljivo vreme koje nas prati od početka godine neegativno je uticalo na skoro sve voćne vrste. Tokom februara zabeležene su izuzetno visoke temperature, neuobičajene za ovaj mesec, koje su se kretale i do 20 stepeni što je dovelo da počne vegetacija kod koštičavih voćki, a pogotovo kod kajsije. U martu je došlo do naglog zahlađenja i vegetacija je stala, a slično je bilo i tokom aprila tako će voćari ove godine ubrati manji rod u osnosu na ranije godine. U toku je berba jagoda, ranih sorti višanja i trešanja.

Jagode su dobro rodile, plodovi su zadovoljavajućeg kvaliteta, a prinos je dobar. Sa druge strane kod višanja i trešanja pojavili su se problemi. Rane sorte trešanja su izmrzle, a kod kasnijih je izmrzavanje do 30 odsto. Kod višanja je prisutna monilija što znači da su voćari ili zakasnili sa tretmanima ili nisu primenili adekvatne preparate – kaže Jelena Kljajić.

Kajisija je interesantna voćna vrsta za voćare, ali je i veoma rizična za proizvodnju. Izmrzavanje prepolovi ili uništi rod i tako je već treću godinu zaredom.Za sada, posledice hladnih prolećnih dana neće se odraziti na jabuke i lešnik. Vinogradi polako ulaze u fazu cvetanja i sada nije preporučljivo bilo šta raditi oko vinove loze.

Naša sagovornica očekuje da voće ove godine bude skuplje u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na to da će ga biti u manjim količinama.