Rod vinograda ove godine, prosečan

Iđoška „Šasla“, udruženje vinara i vonogradara i ove godine, tradicionalno je održala Susret vojvođanskih uzgajivača vinove loze i ljubitelja vina. Nakon okupljanja i održanog predavanja na temu zaštite vinove loze, oko pedesetak učesnika manifestacije je krenulo u obilazak vinograda. Ostalo je još nekih nedelju dana do berbe grožđa, a kako je naveo predsednik udruženja „Šasla“ Isa Panić, zbog evidentne suše, koja nije baš pogodovala svim vrstama grožđa, očekuje se prosečna godina..

-Klasičan susret vonogradara Vojvodine i ovoga puta su se u velikom broju odazvali, kako proizvođači, tako i stručnjaci. Cilj druženja je edukacija, razgovori, razmena mišljenja, kao i procena izgleda grožđa i vinograda uopšte. Ova godina je podosta oštetila ratarske kulture, a mi smo relativno zadovoljni, premda su vinogradi pretršeli štetu. Sve u svemu  očekujemo jednu, onako…prosečnu godinu i tako se i nadamo.

Opšti stav je da je godina bila vrlo nepovoljna za sve poljoprivredne  kulture. Kada je grožđe u pitanju, tumači dr profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u penziji Đorđe Paprić, ove godine neće manjakati grožđa, ali kvalitet neće biti naročit.

-Što se tiče godine, specifična je, ali u vinogradu je svaka godina je za sebe priča. Ova godina je karakteristična zbog izraznog  nedostataka vode, padavina, kiša…Uz sve to i dosta je bio dug period vrlo visokuh, ekstremno visokuh temperatura. To se sve dešavaluo  u periodu nakon cvetanja, kada je biljka stvarala bobice, koje su izuzetno sitne. Nadalje, nedostak vlage koji vlada i koji nije nikako nadoknađen odraziće se na kvalitet grožđa. Da bi došlo do stvaranja šećera, koji pravi kvalitet mora biti vode. Svaki hemijski proces znači dosta vode. Ovoga puta nije bio taj slučaj, što znači sirovina neće biti baš pogodna za proizvodnju vina. Mislim da je i dalje u perspektivi da će i nadalje biti godine slične ovoj, te treba rešavati obezbeđenje vode. Da li kopanjem bunara, dovođenjem vode u vinograd iz nekih drugih izvora. Područja su vrlo pogodna za proizvodnju vina, te treba misliti o tome.  

 

Ove godine susretu vinogradara i vinara, koje se tradicionalno održava krajem avgusta, pred slavu Veliku Gospojina, su prisutvovali predstavnici lokalne samouprava, zatim članovi udruženja Šasla, kao i gosti sa Poljoprivrednog fakulteta, Poljoprivredne stručne službe i saradnici Šasle. Nakon obilaska vinograda i sagledavanja stanja čokota i grožđa, ustanovljeno je da bi berba mogla da počne već tokom sledeće nedelje.