Rod suncokreta i kukuruza premašiće višegodišnji prosek

Dan polja jesenjih kultura na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe okupio je poljoprivrednike, predstavnike semenarskih kuća, kompanija, stručnjake koji su zajednički analizirali trenutno stanje najrasprostranjenijih poljoprivrednih kultura kukuruza i suncokreta.

Godina je bila šarenolika za uzgoj jesenjih kultura s obzirom na to da je tokom proleća vladao deficit vlage, dok je tokom letnjih meseci padavina bilo iznad višegodišnjeg proseka.

-Žetva suncokreta počela je pre sedam dana i prvi rezultati su ohrabrujući tako da možemo da zaključimo da će prinsi biti iznad proseka. Usled sušnog perioda u aprilu i maju biće problema tokom žetve zbog nejednakog nicanja, tako da se žetva odvija u otežanim uslovima – istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.

Berba kukuruza počinje za desetak dana. Ova ratarska kultura najrasprostranjenija je u kikindskom ataru i zasnovana je na oko 25.000 hektara. I kukuruz je imao problema prilikom nicanja.

-Više od 50 odsto kukuruza niklo je maja, pa će i berba početi kasnije.I kod kukuruza se očekuje značajno veći rod od višegodišnjeg proseka – dodaje Simić.

Prvi prinosi suncokreta na parcelama individualnih proizvođača kreću se od 1,5 do dve tone po hektaru. Poljoprivrednici iako zadovoljni rodom nisu zadovoljni cenom.

Cena suncokreta po mojim informacija je 28, 6 dinara sa PDV-om što je 220 evra za tonu bez PDV-a. To je daleko od relnih 300 evra. Od useva jedno kukuruz što obećava, iako imam i suncokret i šećernu repu – kaže Ilija Brkić, poljoprivrednik iz Novih Kozaraca.

-Neobična godina sa velikim padavina. Odlikovalo je nejednako nicanje što je dovelo do problema prilikom žetve suncokreta koju sam priveo kraju. Prinos je bio od metar do 22 metra po jutru – saznajemo od Janoša Kapitana, poljoprivrednika iz Mokrina.

Danu polja u kikindi prisustvovao je i Marko Rovčanin , zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

-Za razliku od prošle ove godine rodom i ozimih i jesenjih kultura poljoprivrednici treba da budu zadovoljni. Mi smo tu da pomognemo da se unapredi poljoprivredna proizvodnja, a ovakve skupove koristimo da čujemo šta je potrebno našim proizvođačima – napomenuo je Rovčanin.

Dr Bojan Mitrović sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo napominje da je godina bila povoljna za uzgoj zlatnog zrna. On smatra da će se rod kretati i do 15 tona po hektaru.

Posetioci su mogli da vide 150 hibrida kukuruza, 75 hibrida suncokreta, 32 šećerne repe i 27 sorti soje i da se upoznaju sa najaktulnijim dešavanjima u poljoprivrednoj proizvodnji.