Rod kajsija manji i do 40 odsto

Naš sugrađanin Zoran Konstantinov voćnjak kajsija podigao je 2003. godine. Tada je u ondašnjoj kikindskoj “Livnici” ostao bez posla kao tehnološki višak i rešio je da počne da se bavi voćarstvom.

 

 

 

 

 

 

 

-Voćnjak ima petanestak godina, a sadnice sam tada kupio iz mesta Konjuh u Srbiji. Mladi voćari žale se da im kajsije brzo izumiru i da voćnjak počinje da propada posle pet, šest godina, ali kod mene to nije slučaj pošto sam kupio sadnice sa dva kalema – istakao je Zoran Konstantinov.

Naš sagovornik podseća da prošle godine kajsija uopšte nije bilo zbog mraza i hladnog vremena tokom proleća:

-Klima se menja i prošle godine uslovi su bili veoma loši za kajsije. Ove godine je potpuno druga priča. Voće se odmaralo i ove godine su stabla jako dobro ponela. Cvetova je bilo dosta, pčele su odradile oprašivanje, ali tokom marta bilo je magle i mraza koji su uništili minimalno 40 procenata roda.

Hladni dani u martu, ali i majske kiše uslovile su da rane sorte kasnije sazreju.

-Iako je ovo sorta koja pristiže polovinom i krajem maja, tek sada ih berem. Kajsije nisu mogle ranije da sazreju jer nije bilo sunca. Tako su se poklopile sa kasnim sortama. To će usloviti pad cene kilograma kajsija – priča Konstantinov.

Konstantinov kajsije prodaje na pijaci.I pored oštećenja od leda kajsije su ove godine slatke i ukusne.