Rekordan broj posetilaca “Dana ludaje”-65.000 gostiju od toga 19.000 Rumuna

Ukupan broj gostiju našeg grada ove godine za sve dane manifestacije “Dani ludaje” prelazi 65.000. Rekordnoj poseti ovogodišnje manifestaciji  uveliko su doprineli komšije Rumuni. Uz obaranje rekorda posećenosti sigurno se može govoriti i o odličnoj posećenosti restoranima, prodavnicama, menjačnicama, skoro apsolutnoj popunjenosti svih smeštajnih kapaciteta. Da bi se ovakav rezultat postigao na tome se moralo mnogo i konktinuirano raditi.

Strategijom gradske vlasti za razvoj naše najznačajnije manifestacije koja je počela da se realizuje 2014.godin, plan je bio da se manifestacije okrene ne samo domaćim već I turistima iz regiona. Prvi put je te godine održana promocija u susednoj Rumuniji, u Temišvaru. Tadašnja predviđanja da će 29. manifestaciju preplaviti gosti iz Rumunije su se ostvarila. Komšije su stigle preko za tu priliku promotivno otvorenog graničnog prelaza Nakovo Linga. Tokom ta četiri dana, granicu je prešlo oko 2.600 putnika a mesec dana kasnije usledilo je I trajno otvaranje graničnog prelaza. U trgovinskim I ugostiteljskim objektima po prometu se znatno osetilo prisustvo Rumuna.

Naredne 2015.godine, granicu Nakovo Lunga prešlo je 3.700 ljudi a svake godine ta cifra se povećavala da bi proteklog vikenda došli do čak 19.000 prelazaka, na sva tri obližnja prelaza.

Tokom cele godine održavaju se dobri diplomatski odnosi sa susednom Rumunijom posebno predstavnicima grada Temišvara. I ove godine, na svečanom prijemu zvanica u gradskoj kući, uvaženi gost bio je zamenik gradonačelnika Temišvara.

– Veoma sam radostan što prisustvujem ovom festivalu tradicije i što je velik broj Rumuna posetio Dane ludaje, istakao je Dan Djakonu, zamenik gradonačelnika Temišvara.

U Kikindi se tokom manifestacije nije moglo naći slobodno mesto u restoranima u centru grada, u prodavnicama i kioscima su dopunjavali asotriman robe u kontinuitetu dok slobodnih kreveta u smeštajnim objektima praktično nije bilo, posebno u subotu. Rumuni su ove godine posebno bili zadovoljni koncertom Lepe Brene koja ima izuzetno velik broj poklonika u ovoj susednoj zemlji.

Kikinda je pokazala da može i želi da bude dobar domaćin svima, istaknuto je iz gradskog odseka za turizam. Mogućnost koja se pružila mnogima u sektoru uslužnih delatnosti – ugostiteljstva i trgovine, posebno je značajna i umnogome doprinosi prvo finansijski a zatim i kao podsticaj da se što bolje i više ponudi, posebno na tako posećenoj mafestaciji kao što su „Dani ludaje“, naveli su organizatori.