Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju nastavlja sa radom i po završetku projekta

Centar za pružanje usluga socijalne zaštite u Kikindi u protekloj godini realizovao je projekat “Razvoj lokalnih socijalnih usluga za osetljive grupe – Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju”. On se odnosi na uslugu koja je jedinstvena u Srbiji.

https://youtu.be/XZf261Nh-xI2018-05-31-16h03m45s44.png”>

 

 

 

 

 

-Kikinda je dobila novu uslugu socijalne zaštite namenjenoj deci i osobama sa smetnjama u razvoju. Lokalna samouprava i na ovaj način pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Jedini put za ostvarivanje sredstava je konkurisanje prema inostranim fondovima. Moram da istaknem da smo dobili sve pohvale za obezbeđivanje novca i rezultate projekta od IPA fonda – istakla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Novu uslugu zajednički su realizovali Grad Kikinda i udruženje „Panonska inicijativa“, a sredstva 180.000 evra su obezbeđena u fondovima Evropske unije.U Rehabilitacionom centru nalaze se senzorna, bela i slana soba.

-Usluge Rehabilitacionog centra koristilo je 30 korisnika uzrasta od četiri do 26 godina. U sve tri sobe urađeno je više 3.500 tretmana. Sa korisnicima su radili stručnjaci: defektolog, pedagog, socijalni radnik i vaspitači inkluzivmnog smera. Roditelji naših korisnika su stoprocentno zadovoljni jer je za 80 odsto primetan napredak kod korisnika – rekla je Vesna Stanaćev, direktorica Centra za pružanje usluga socijalne zaštite.

Iako je projekat završen on će nastaviti da živi, što posebno raduje Anđeliju Pejnović , majku osmogodišnje Leksije obolele od cerebralne paralize.

-Jednom nedeljno dolazimo na tretmane. Prezadovoljni smo, a Leksiji se najviše sviđa bela soba. U ovom prostoru je srećna i opuštena – dodala je Anđelija Pejnović.

Pogodnosti Rehabilitacionog centar koristili su korisnici našeg centra, deca iz Škole za osnovno obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju „6.oktobar“, deca iz nevladinih organizacija koje se bave decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i svi koji pohađaju redovne škole, a imaju potrebu za defektološkom podrškom.

-Drago nam je što je lokalna samouprava prepoznala značaj civilnog sektora koji mogu da realizuju ovako veliki projekat. Sledi izrada strateških dokumenata razvoja socijalne politike jer će to garantovati održivost projekta – objasnila je Dragana Dukić iz Udruženja „Panonska inicijativa“.

U senzornoj sobi u zavisnosti od individualnih potreba korisnika razvija se jedno ili više čula. Bela soba služi za relaksaciju i dostizanje stanja mirne budnosti. U slanoj sobi sprovodi se terapija solju koja je odlična za imuni sistem.