Registrovana jedna osoba obolela od groznice Zapadnog Nila u našem okrugu

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” do 31. jula od groznice Zapadnog Nila obolela je jedna osoba u našem okrugu. Na po jednoj lokaciji u Iđošu, Bašaidu i Čoki potvrđeni su komarci zaraženi ovim virusom. Virus Zapadnog Nila na ljude se prenosi preko ujeda inficiranog komarca koji postaje zaražen kada ujede pticu koja nosi ovaj virus.Bitno je istaći da se ovaj virus ne prenosi direktnim kontaktom jedne osobe sa drugom putem dodira, poljupcem ili negovanjem inficirane osobe.

Na teritoriji Republike Srbije do sada je registrovano 70 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila sa pet smrtnih ishoda, četiri u Južnobačkom okrugu i jedan na teritoriji Grada Beograda, kod osoba muškog pola, starosti od 56 do 84 godine,sa pridruženim hroničnim oboljenjima koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Najveći broj ljudi koji su inficirani virusom Zapadnog Nila nemaju nikakve simptome ili, pre potpunog ozdravljenja, pokazuju blage znake bolesti kao što su povišena temperatura, glavobolja i bolovi u telu, dok kod pojedinih može da se javi blagi osip ili otečene limfne žlezde. Kod nekih pojedinaca, naročito starih osoba, virus Zapadnog Nila može da izazove ozbiljnu bolest koja deluje na moždano tkivo.

Od 2013. do ove godine u našem okrugu nije zabeleženo obolevanje od ove groznice.