Realizacija projekta „Pokrenimo našu decu“ počinje sredinom marta

Projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „Pokrenimo našu decu“ trebalo bi da donese određene izmene u nastavi fizičkog vaspitanja. Cilj je uvođenje svakodnevne petnaestominutne fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Prema poslednjim statističkim podacima čak 70 odsto đaka je nedovoljno fizički aktivno. Svaki četvrti učenik je gojazan, dok svaki peti ima loše držanje. „Pokrenimo našu decu“ je projekat nadležnog ministarstva, koji bi trebalo da donese velike promene u nastavi fizikog vaspitanja, a čiji bi krajnji ishod bio opšte pobošljanje zdravstvenog stanja školaraca.

Projekat je namenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda, sa kojima fizičko vaspitanje sprovode učitelji. Oni će pored tri redovna časa imati i mogućnost da svakodnevno vežbaju još petnaestak minuta u sklopu nekih drugih časova, rekla je Svetlana Mirčić Vukobrat, predsednica Školskog sportskog saveza Kikinde.

Od sredine marta, deca bi svakodnevno trebalo da u okviru redovne nastave, 15 minuta rade i fizičke aktivnosti. Fond časova fizičkog vaspitanja ne bi bio promenjen. Deca bi i dalje tokom jedne radne nedelje imala tri časa ovog predmeta. Cilj je da se zdravlje očuva kroz prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i deformiteta lokomotornog aparata.

Lokalna samouprava dala je svoj doprinos time što finansira projekat „Sport u škole“ u šest gradskih škola. Ove godine planirano je da i seoske obrazovne ustanove budu uključene u ovaj projekat, koji se sprovodi sa učenicima od prvog do četvrtog razreda.

Kakvi su rezultati ovih projekata, ostaje nam da vidimo u godinama koje dolaze. U narednom periodu članovi Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta širom Srbije predstaviće učiteljima vežbe namenjene realizaciji u učionicama, ali i školskim dvorištima. Ukoliko se pilot projekat pokaže uspešnim postoji mogućnost da od sledeće školske godine on bude obavezan deo nastave.