Razvoj ozimih strnina mesec i po dana u kašnjenju

Stanje ozimih useva u naše ataru nije zadovoljavajuće. Nedostatak vlage i dalje je evidentan, tako da pšenica, ječam i uljana repica kasne sa razvojem i pored toga što je setva obavljena u optimalnom roku.

 

 

 

 

 

-Svi ozimi usevi su u poniku u zavisnosti od pripreme zemljišta i momenta setve. Sneg je dobrodošao, a jutarnji minusi su u skladu sa dobom godine – istakao Aleksandra Pap, savetodavac PSS.

Uz tridesetak centimetara snega i sporadičnu kišu neznatno je smanjen nedostatak vlage u zemljištu.

-Pšenica koja je nikla imala je zaštitu u vidu snežnog pokrivača od prošlonodeljnog minusa koji je dostizao i minus sedam stepeni – dodao je Pap.

Veliko je kašnjenje u razvoju žita.

-Razvoj kasni mesec i po dana. Pšenica bio trebalo da je u fazi tri lista i da spremno dočeka prezimljavanje. Već sada možemo da kažemo da će ovakvo stanje uticati na prinos, ali sve će zavisiti od toga kakvo proleće budemo imali – rekao je Aleksandar Pap.

Pod hlebnim zrnom više je površina u kikindskom ataru u odnosu na prošlu godinu. Pšenica je zasnovana na oko 16.000 hektara,a savet poljoprivrednicima je da obilaze njive i procene kada je pravo vreme za prvu prihranu. Poljoprivredna stručna služba posle praznika radiće N-min metodu zemljišta odnosno analize na prisustvo azota u zemlji kako bi se videlo sa koliko azota je potrebno prihraniti žito.