Razmena kulturnog nasleđa među najmlađima

U okviru realizacije projekta „Razmena kulturnog nasleđa“, u kom je uključena PU „Dragoljub Udicki“, deca iz vrtića „Naša radost“ su posetila mališane vrtića „Zlatna ribica“ u Iđošu. Najmlađi su pevali na srpskom i mađarskom jeziku, a članice udruženja „Vreteno“ su im pokazale kako su se nekada radili ručni radovi u vezu.

Ideja je potekla iz dečje radoznalosti i otvorenosti ka upoznavanju narodnih običaja i kulturnog nasleđa, rekla je zamenica direktora PU “Dragoljub Udicki” Eržebet Savanović i dodala:

-Cilj projekta je razvijanje tolerancije i međusobnog uvažavanja, upoznavanje i razmena kulturne tradicije. Naziv projekta „Razmena kulturnog nasleđa“ su osmislili vaspitači vrtića „Zlatna ribica“ iz Iđoša i „Naša radost“ iz Kikinde, planirano je da kroz rauzličite segmente najmlađi budu upućeni u kulturno nasleđe svog i naroda druge nacionalnosti.

Projekat je prošao kroz tri faze, navela je i vaspitač vrtića „Zlatna ribica“ u Iđošu, Snežana Komanov:

-U prvoj fazi smo učili nešto o našem kulturnom nasleđu, tradiciji, jeziku, o muzičkim  instrumentima, nošnji, pesmama, gastronomiji. U drugoj smo razmenili naša iskustva pa su deca iz Iđoša  učila nešto o mađarskoj kulturi i tradiciji, a deca iz vrtića “Naša radost” su učila o srpskoj kulturi i tradiciji. Ovo je  treća faza projekta, to su putovanja i razmena iskustava. Ova poseta je u cilju da deca nauče nešto o svojoj muzici, o tradiciji, narodnim rukotvorinama.

Članice udruženja „Vreteno“ već su prepoznate kao dobri edukatori u radionicama sa školskom decom. Kroz ovaj projekat već su imali jedno druženje sa najmlađima i tom prilikom su mentorisale u pravljenju slavskog kolača.

Relizacija ovog projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine primer je dobre prakse u kojoj je ostvarena lepa saradnja PU i lokalne zajednice.

U projekat su osim PU uključeni i MZ Iđoš, Udruženje „Vreteno“, zatim Etno kuća „Torontal“ iz Ruskog Sela, kao i KUD „Eđšeg“