Razmaz kreće u školu

Zajedničkim zalaganjem vaspitača vaspitača PU “Dragoljub Udicki” i dece iz Prihvatnog centra u Kikindi nastala je predstava “Razmaz kreće u školu” koja je premijerno izvedena u Pozorištu “Lane”. U komadu glumi 12 vaspitača, a Jasmina Drinjak Malogajski istakla je da je predstava nastala po likovima iz knjige “Bića o kojima malo znamo”.

 

 

 

 

 

 

 

-Primetili smo da je polazak u prvi razred osnovne škole veoma stresan tako da neki roditelji svoje strahove i želje reflektuju na decu. U vrtiću “Kolibri” u kom sam zaposlena sakupili smo pitanja koja nam roditelji budućih prvaka stalno postavljaju, a tu su i naša lična iskustva, tako da smo osmislili komediju. Ova predstava ne predstavlja primer dobre parkse, već govori o tome kako ne treba postupati – kazala je Jasmina Drinjak Malogajski, vaspitačica.

Glavna uloga pripala 12-godišnjem Zakeru Arabzadu iz Avganistana. Pohađa sedmi razred osnovne škole dok je u Prihvatnom centru i veoma dobro savladao je srpski jezik.

-U predstavi govorim persijski što mi se jako dopalo. Niko od glumaca me ne razume, a svi žele da pričaju sa mnom. Rad na predstavi bio je jako interesantan i puno sam naučio – dodao je Zaker Arabzada.

Bojana Injac iz Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije radi kao u edukator u Prihvatnom centru napominje da je ovakva i slična saradnja važna i korisna.

Planirana su četiri izvođenja ovog komada, a glumci su dobili poziv da predstavu odigraju i u Beogradu