Razgovor o žanrovskoj književnosti i strahu

Strah predstavlja jednu od najsnažnijih ljudskih emocija. U književnosti se ovo posebno osećanje javlja od samog početka, ali vremenom poprima nove forme. Na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ pisci Oto Oltvanji i Srđan Srdić govorili su o strahu u srpskoj žanrovskoj književnosti. Ova emocija prisutna je u mnogim delima domaćih autora.

-Ja to vezujem za situacije u životu i vremena koja preživaljavamo, a današnje je, čini mi se, luđe nego ikad i to mora da se odrazi i na književnost. Strah je teskoba. Osećamo neizvesnost i da nam budućnost nije zagarantovana kao što je bila pređašnjim generacijama. Ako ništa drugo, to je bar dobra tema za roman, kaže Oto Oltvanji.

On dodaje da se koreni straha u književnosti nalaze u gotskom romanu. U njemu su se preplitali ljubavni i horor elementi. Zbog toga ga i karakterišu kao žanr emocija.

Primetno je da su protekle godine pisci horora koketirali sa trenutnim problemima koji okružuju svet. Neke knjige pisane su čak u formi društvenih mreža.

U savremenim pričama o ekonomskoj i migrantskoj krizi strah je takođe prisutan. Oltvanji je prošle godine i napisao novelu koja se bavi ovim temama. Ipak, tvrdi da je potrebno da prođe dosta vremena kako bi se ovaj krizni istorijski momenat realno sagledao.