Rast zarada u Kikindi nastavljen i u prošloj godini

Iako je 2020. godinu obeležila pandemija virusa korona, podaci pokazuju da je nastavljen rast zarada, iako u nešto nižem procentu nego u protekle četiri godine. U Kikindi su u prošloj godini zarade porasle za prosečnih 4.200 dinara. Međutim, rasle su i cene, ukazuju u Regionalnoj privrednoj komori Kikinda.

-Porast cena je u prošloj godini pratio i porast plata. Očekujemo da se nastavi trend porasta plata. U Kikindi je prosečna plata u 2020. bila 54.820 dinara- navodi Tibor Horvat, direktor komore u Kikindi.

Ove brojke podaci su Zavoda za statistiku koji prosek plata računa na osnovu zarada u privredi, javnom sektoru kao I kod individualnih poljoprivrednih proizvđača.

Sličan porast plata imali su i Sremska Mitrovica, Sombor, Zrenjanin, Subotica. Razlike postoje, ali su značajno manje nego što je to ranije bio slučaj.

-Zrenjanin je imao za 2.300 dinara veću platu nego Kikinda, Sremska Mitrovica stotinak dinara, Subotica za nepunih hiljadu dinara. Razlike nisu kao što je to nekada bilo.

Od početka pandemije, jasno je bilo da će zdravstevna kriza uzrokovati i ekonomsku. Državni paket mera značajno je pomogao privredi, ocenio je Horvat. U Kikindi je na kraju 2020. zaposleno bilo 14.438 građana. Poređenje podataka o nezaposlenosti pokazuje da je ona neznatno porasla.

Imali smo 3177 lica u februaru prošle godine, a ovog februara 3199. Razlika je 22 lica. Najbolja godina je bila 2019. godina što se tiče zaposlenosti jer je nezaposlenih bila ispod 3000.

Horvat ocenjuje da smo na dobrom putu da se poveća broj firmi na ovom području. Naznake budućih investicija stižu iz Mađarske. Na sednici Mađarsko- srpske trgovinske komore sa predstavnicima Vlade Mađarske i čongradskom komorom moglo se čuti da će fokus narednih godina biti na severoistočnom Banatu i južnom Sremu što znači da će se mađarskim privrednicima davati sredstva da investiraju na ovom području.