Rano proleće, vreme za čišćenje organizma

Sredina marta i rani početak proleća pravo su vreme za čišćenje organizma od toksina, koji se uglavnom nakupi tokom zime kada je na trpezi u ponudi jaka, masna i začinjena hrana, a smanjeno je kretanje. Preporuka je ishrana bogata voćem i povrćem i fizička aktivnost. Detoksikacija je važan metod održavanja i očuvanja zdravlja tumači magistar farmacije Tijana Dimitrijević ispred apoteka „Cvejić“:

-Ovo je period godine kada je potrebno učiniti nešto za svoj organizam, kada je detoksikacija u pitanju. Najvažnija je ishrana,  koja mora biti raznovrsna i uravnotežena, bogata vitaminima i mineralima i vlaknima. Moramo uzimati što više svežeg voća i povrća,  žitarica, pseudožitarica, ribe i mesa. Da sva hrana koju uzimamo bude barena ili pečena, a ono što možemo uzimati sveže da uzimamo baš tako, neobrađeno. Nikako ne uzimati grickalice, slatkiše. Veoma je potrebno uzimati što više vode, oko dve litre, kao i sveže ceđene sokove.

Ona ističe da kod detoksikacije postoji nekoliko pravila. Ukoliko se počinje sa drugačijom vrstom čišćenja organizma, kao što je detoksikacija glinom, mora se pratiti uputstvo:

-Stres ako je moguće svesti na minimum. U novije vreme se sve češće koristi glina i zeolit, koji jako dobro vezuju toksine i izbacuju ih putem stolice iz  creva.

Problem na koji sve češće nailazi prosečan sugrađanin se manifestuje kroz lošu probavu i štetan efekat brzog načina života.

Iz apoteka Cvejić poručuju da svi pacijenti imaju popust na kupovinu lekova i dijetetskih suplemenata od 7% na kasi i poklon karticu od 200 dinara uz recepte. Zaposleni u svim objektima pozivaju sugrađane da im se obrate, ukoliko postoje nedoumice ili pitanja na koje bi oni mogli da odgovore.