Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

“Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” je slogan koji će obeležiti potrebu da se još Jednom apeluje na sve pripadnice ženskog pola da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije. Kako je navela dr Dragana Miladinov ova nedjelja je za Srbiju vrlo bitna:

-Srbija se nalazi na neslavnom petom mestu kada je broj oboljevanja i umiranja od karcinoma grlića materice. Oboljenje od kojeg ne bi trebalo ne da umiremo, nego ni da oboljevamo jer je prevencija na takvom nivou da vi možete da sprečite bolest već na samom začetku. Problem je u tome što nama oboljevaju ne samo žene koje su u menopauzi, već i one koje treba da rađaju. Nažalost imamo primere veoma mladih  žena, gotovo devojaka, od svega 25 godina,  koje  već imaju uznapredovale stadijume karcinoma grlića.

Razlozio nedolaska i nedovoljne brige prema sopstvenom zdravlju su razni, ali svaki od razloga je minoran naspram onoga što može biti posledica.

-Najčešće su  to strah od onoga šta ćemo im mi reći, kao i sama neprijatnost zbog pregleda. Od toga da li ćemo reći da bolest postoji, to je najveći strah.

Ono što može da se uradi, prema mišljenju lekara je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice.

 

 

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju Kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Tim povodom će sutra u amfiteatru VŠSSOV biti organizovano stručno predavanje za sve maturantkinje kikindskih srednjih škola.