Radovi na crkvi u Iđošu u završnoj fazi

Prošle godine počela je sanacija na crkvi posvećenoj Saboru Arhangela Mihaila, u Iđošu. To je prva faza planiranih radova, u okviru koje se obavlja malterisanje spoljnih zidova crkve. Ovih dana, kako je rekao predsednik MZ Iđoš, Vasa Dudej,  se ova faza radova uspešno privodi kraju, a u pripremi je već i druga faza rada.

-Radovi su u toku. Kako bi mogli da saniramo sve ono što je bilo za popravku uložila je i MZ, grad Kikinda, ali i sama crkvena opština. Grad je iz sredstava budžeta, opredeljenih za mesne zajednice izdvojio tri ipo miliona dinara, za ovu prvu fazu, koja je pri kraju. Odmah nakon te faze prelazimo na drugi deo radova. Inače, početak ovih radova datira još iz 2001 godine.

 U unutrašnjosti crkve je rađena tavanica i malterisanje zidova, do tornja. Radovi su finanirani iz budžeta grada, opredeljeni za mesne zajednice, u iznosu od tri ipo miliona dinara. Crkva ima i svoja sopstvena sredstva, kojim aktivno učestvuje u finansranju radova, ali je prevashodno, kako je naveo starešina hrama, Dragan Kovrlija vrlo bitno i zalaganje same MZ.

-Za nepunih godinu dana dve faze rada. Druga faza je u toku. Zahvaljujući našem predsedniku Vasi Dudeju i njegovom zalaganju, uspešno se radovi privode kraju. Selo bi trebalo da mu bude zahvalno zbog velikog dela, kako za samo selo i žitelje, tako i za crkvu. Pripremamo se za novu fazu, postavku zvonika i kupolu koja će biti obložena bakarnim limom. Nakon toga idu gromobrani i ako bude sredstava, već sledećeg proleća potpuno krečenje cele crlve.

Crkva je poslednji put krečena pre više od 40 godina i tada je urađeno malo doterivanje svodova i zidova, bez da je generalno nešto urađeno za taj sveti hram. 2001.godine su počeli radovi na skidanju fasadnog sloja sa spoljnih zidova, ali radovi su na samom početku, odmah i prekinuti. Nakon 16 godina, meštani Iđoša će napokon dobiti renoviranu  crkvu, u kojoj nikada do sada nije bilo freski po zidovima, ali se nadaju da će se za obnovljeno zdanje  naći sredstva da se oslikaju svodovi.