“Radost darivanja” sa 80 eksponata, u Narodnom muzeju

Izložba „ Radost darivanja“, koja je otvorena u Narodnom muzeju predstavlja znak zahvalnosti svima, koji su svojim poklonima obogatili etnološko-muzejsku zbirku.

Činom darivanju kom su pristupili pojedini sugrađani otrgnita je iz zaborava slika nekog davnog vremena, koje na ovaj način na momenat ponovo živi.

Više od 80 najrazličitijih eksponata materijalnog i nematerijalnog nasleđa govori o kulturi i običajima naroda sa ovog podneblja. Pripremajući postavku i otvarajući izložbu, prema rečima kustosa etnologa Narodnog muzeja Slavice Gajić, šalje se poebna zahvalnost svima koji su svojim darivanjem ispoštovali svoje pretke:

 

-Predmeti su uglavnom prikupljani i darivani u drugoj polovini dvadesetog veka.  I danas postoje darodavci, ali nismo  želeli da se u zbirci predmeti ponavljaju. Čaša pehar iz Radionice za oslikavanje stakla Uroša Čavića, kao jedinstvene radionice u Vojvodini u prvoj polovini prošloga veka, vrlo je  zanimljiva zato što je rađena po nacrtu češkog slikara Vladislava Titelbaha, koji je ostavio značajan trag u srpskom slikarstvu početkom dvadesetog veka.

Darivanje nije samo predmet, već uključuje i sve veštine znanje i umeća koje predmet ima i koje darujemo. To je dvosmeran proces u smislu da je darivanje uvažavanjer ljubav i poštovanje, a uzdarje je zahvalnica i radost, poput izložbe „Radost darivanja“ dodala je Gajić i to na radost sugrađana.

Tokom trajanja izložbe, koja će biti zatvorena 10. marta, biće realizovani Festival etnološkog filma, dečje radionice na temu darivanja, kao i razgovori i druženja sa sugrađanima.