Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara zadovoljan radom lokalne vlasti u Kikindi na polju demografije i socijalne politike

Kikindu je danas posetio pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović. Tokom obilaska, posetiili su i hraniteljsku porodicu Bucalo u Nakovu.

Tokom radne posete Kikindi, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović rekao je da je cilj, kako ga je nazvao „porodičnog karavana“ odnosno obilaska svih opština i gradova Vojvodine da se kreira ozbiljna, realna i primenljiva strategija koja će zaštititi sve porodice.

Izuzetno sam zadovoljan današnjim radnim sastankom. Čuo sam mnoge detalje, mere i mnoga izdvajanja koja sistem nije prepoznavao i koje nisu bile toliko vidljive. Zaista mi je drago što Grad Kikinda mnogo ulaže u razvoj talenata i u ostanak mladih tako što im pomažu da se školuju i studiraju van Kikinde ali da se naravno kasnije vrate i uvek znaju ko im je pomogao. Ono što je izuzetno bitno da danas naglasim jeste da je grad i gradonačelnik sa svojim timom izuzetno raspoložen da se pojačaju mere vezane za demografiju i posebno mere vezano za brigu o porodici. Meni je kao nekom ko vodi ovaj sektro dragoceno čujem da čitav jedan tim koji vodi grad apsolutno zna šta znači porodica, apsolutno zna šta znači briga o porodici i aplsolutno zna šta treba ulagati u opstanak i zaštitu porodice. Jedan od zaključka današnjeg radnog sastanka jeste da će grad dodatno obratiti pažnju na porodice sa troje i više dece i da će biti raspoloženi da se uvede kartica „3+“ koja će omogućiti mnoge privilegije porodicama koje imaju troje i više dece o čemu će se govoriti više u narednim danima, rekao je danas u Kikindi Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Grad Kikinda iz budžeta izdvaja oko 145 miliona dinara za socijalna davanja. Od toga 90 miliona dinara je u stvari briga o porodici, izdajanjem za talente, za stipendije studentima, sufinansiranjem prevoza studenata i sve ono što znači život za jednu porodicu. Grad Kikinda će se vrlo rado priključiti i strateški gledano kaertica „3+“ će biti u našoj ponudi i naši sugrađani sa više od troje dece moći će da koriste benefite te kartice. Sve drugo, od bsplatnog parkinga za trudnice, od deljenja bebi paketa sa čim su naši sugrađani i upoznati, ali i sve ono lepo u jednom gradu kakav je Kikinda za odrastanje dece i jedan ambijent za podizanje dece podignemo na još jedan viši nivo, Grad Kikinda će i za sledeću godinu izdvojiti još više sredstava da pomognemo našim sugrađanima, rekao je u izjavi medijima Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

U obilasku Kikinde, pomoćnik pokrajinskog sekretara je sa kikindskim čelnicima posetio porodicu Bucalo u Nakovu koja je osam godina u programu hraniteljskih proodica. Jasmina je osim svojoj deci, oslonac u ovom trenutku za još dve devojčice, koje je takođe nazivaju majkom, a osim o njima brinula je o još dvoje mališana.

– Decu treba voleti i raditi to iz srca. Jako je odgovorno i stresno i jeste humano i lepo ali je najteži deo kada nas deca napuštaju. Mnogo se vežemo jedni za druge. Pomislim i da neću više uzimati decu u hraniteljstvo jer je stvarno stresno ali znam da pronađu svoju proodicu, svoj dom i onda mi bude i drago ali treba vremena da se to iskristališe, kaže Jasmina Bucalo iz Nakova.

Pomoćniku pokrajinskog sekretara, poseta porodici Bucalo bila je posebno dirljiva.

Mogu da Vam kažem da sam zaista ganut ovom porodicom i ovom decom koja žive u njoj. Prvi put sam u jednoj hraniteljskoj porodici. Prelepo je kada vidiete da deca koja žive ne samo da su srećna nego i stabilna, vaspitana, bez straha. Ovo i meni daje podstrek da radim ovaj posao, kada vidim da neko radi dobro i da neko želi da jedan ljudski život unapredi i kada se bori, zaključio je Pejović.

Današnji gost Kikinde posetio je i Centar za socijalni rad kao i lokaciju planiranu za izgradnju nove zgrade namenjene upravo toj insituciji , na mestu nekadašnjih prostorija gradske mesne zajednice u ulici Miloša Ostojina.