Radnicima “Emmepija” isplaćene otpremnine, počinje postupak likvidacije

Prva firma koja je u Kikindi zatvorena zbog panedmije kovida 19 je fabrika „Emmepi“. Nakon 13 godina poslovanja u našem gradu ova izvozno orijentisana firma morala je da ugasi poslovanja jer nema novih ugovora i poslova, istakla je Suzana Ivetić, radnica „Emmepija“.

-Nakon teške 2020. godine u kojoj je trebalo da se izborimo sa velikim izazovima koje je pred nas stavila pandemija korona virusa koja je izazvala ogromnu krizu u tekstilnoj industriji, vlasnice firme nisu mogle da dobiju garanciju da će postojati potražnja za našom robom. Bavimo se uslužnom delatnošću, šivenja čarapa za inostrane i domaće klijente, a čitava situacija dovela je do toga da nema zainteresovanih za naše usluge – kaže Suzana Ivetić.

Suočeni sa blokadom tržišta, smanjenom potražnjom sestre Lucijana i Laura Orlandi odlučile su da zatvore fabriku u Italiji koja je radila više od tri decenije, a istu sudbinu doživela je u kikindska firma. Radnicima su isplaćene otpremnine, napominje Suzana Ivetić.

U poslednjem periodu bilo je zaposleno 59 radnika, a 57 je proglašeno tehnološkim viškom. Njima su isplaćene otpremnine prema zakonu. dodaje naša sagovornica.

Otpremnina je zavisili od godina staža provedenih u firmi koje su se množile sa trećinom prosečne zarade svakog radnika. Naša sagovornica prokomentarisala je i natpise pojedinih beogradskih medija gde su iznete ocene da radnici nisu bili zadovoljni platama, kao ni uslovima rada.Pokrenut je postupak likvidacije firme.

Ova firma isključivo se bavila šivenjem ženskih čarapa odnosno poluproizvoda. Od klijenata su dobijali delove čarapa koje su uklapali nakon čega su ih vraćali kako bi ih naručilac ofarbao i pripremao za tržište. Oko 75 procenata proizvodnje izvozilo se u Italiju, a ostatak je odlazio klijentima u našoj zemlji.